Кефирът е една от позалезлите звезди в модерните рецепти и диети, но беше изключително популярен преди няколко години. Славата му е напълно заслужена, тъй като е не само вкусен, но и доста полезен. Често се използва и за диетични режими.
Като ферментирала храна, той е добър източник на пробиотици, а в днешно време, когато се храним набързо и невинаги правим блестящи избори за тялото си, това си е доста, доста важно. Все пак, от здравето на стомаха не зависи само състоянието на организма ни, но и цялото ни настроение и усещане за света. Така че кефирът, от тази гледна точка, постъпва приятелски.
)
Правилният баланс на микроорганизмите в червата е изключително важен, тъй като ни пази от инфекции, укрепва имунитета и спомага за доброто усвояване на хранителните вещества - с двуми, може да поживеем много повече, ако знаем как да се грижим за стомаха. Затова е много добре да приемаме храни, които са източник на пробиотици. На всичкото отгоре така можем и да отслабнем.
А как се приготвя кефирът?
Кефирът се произвежда чрез изкуствена ферментация, като се добавят стартерни култури и се контролира растежът на микроорганизмите. Стартерните култури, добавени към млякото, се наричат „кефирни зърна“. „Кефирните зърна“ трябва да съдържат минимум 107 колонии образуващи единици (КОЕ)/g, а крайният продукт трябва да съдържа минимум 104 КОЕ/g дрожди. Когато избирате кефир, обърнете внимание на тези цифри върху етикета.
Ако имате лактазен дефицит, кефирът ще ви се отрази добре заради живите активни култури, които се съдържат в него.
)
Както други млечни продукти, така и кефирът има различни проценти на масленост. Ако сте се запътили към диета с кефир, можете да си хапвате и пийвате такъв с по-нисък процент масленост. И да - теорията, че колкото по-висок е процентът на мазнини, толкова по-здравословен е продуктът, е мит.
Кефирът е чудесен за закуска, особено ако го комбинирате с чия, плод или каквото обичате. Можете да си правите десерти с кефир или да го използвате за приготвяне на сосове. Няма да сгрешите.
Ако кефирът ви се услажда, както на мен, можете да го консумирате всеки ден (но разбира се, както с всяко хубаво нещо, така и с това не бива да се прекалява) и ще извлечете много ползи за здравето си.