Автор
Евелин Попадийна

Нито едно няма да се спука: Ето точно колко време трябва да варите яйцата за Великден

Във всеки дом боядисването на яйцата за Великден е едно от най-важните събития по време на Страстната седмица, особено ако има малчугани, които се цапат и забавляват с боите. За да се стигне обаче до боядисването, яйцата трябва да се сварят, което, няма да се лъжем, не е от най-лесните неща. Днес сме тук да ви дадем няколко съвета как да сварите яйцата без нито едно да се спука.

Първата стъпка е изборът на яйцата. Ако ги купувате от магазина – внимавайте, дори и лека пукнатина може да „спука“ яйцето при варене. За Великден изберете яйца, които са на поне 5 дни – по-лесно се варят и белят. Ето няколко трикчета как да разберете дали яйцето е готово за варене:

- Разклатете яйцето – ако вътре се чува движение, значи не е толкова прясно;
- Завъртете яйцето – тези, които се въртят гладко, са готови за варене. Пресните яйца ще се клатят.

Яйца
Яйца

Пристъпваме към момента на варене – не слагайте яйца директно от хладилника в гореща вода, така рискувате да се спукат. Оставете ги на стайна температура за поне час. Сложете яйцата в тенджера и залейте със студена вода. Добавете щипка сол и една лъжица оцет, така ще намалите шанса от спукване. След като водата заври, засечете 7 минути. След като ги сварите, изсипете студена вода и ги оставете да се охладят.


Друг трик за предпазване на яйцата от спукване е да сложите на дъното на тенджерата кърпа и върху нея да наредите яйцата, тя ги предпазва от удари в стените на съда.

Меки, вкусни и на конци: Козуначени мъфини
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Меки, вкусни и на конци: Козуначени мъфини

Автор Евелин Попадийна