Автор
Веселина Петрова

Без микроби: Ето как трябва да миете плодовете и зеленчуците

Пролетта е сезонът на плодовете и зеленчуците. Пресните плодове и зеленчуци, както и непастьоризираният сок, могат да приютят множество вредни микроби (известни като патогени). Например салмонела, кампилобактер, листерии и ешерихия коли. Освен това те могат да съдържат остатъци от пестициди и токсични смеси, произведени от плесена по повърхността им или дори в самите тъкани на тези храни.

Миенето на плодовете и зеленчуците е една от най-важните стъпки при обработването им на индустриално ниво. То има за цел да отстрани пръстта и някои пестициди, както и да премахне буболечките. Измиването ги прави не само по-безопасни и по-качествени, но и увеличава срока им на годност.

За да удължите живота им обаче, след като ги купите, не бързайте да ги миете, ако няма да ги консумирате веднага.

Това ще намали трайността им. Това важи особено за бързоразвалящите се плодове като ягоди, например.

Ако все пак държите да измиете всичко преди да ги сложите в съответните места на терасата или в хладилника, след това трябва много добре да ги подсушите.

Много хора мият плодовете и зеленчуците със сапун, мислейки, че така ще махнат химиите, използвани при съхранението им в складовете.

Специалистите съветват вместо със сапун, да накиснете в студена вода със сода за хляб, пише Good Housekeeping. Съотношението е една чаена лъжичка сода за хляб на две чаши студена вода, след което продуктите накисват за 12 до 15 минути.

Възможно е да се използват и специални безвредни препарати за измиване.