Всички плачем, докато режем лук, но не знаем какви са причините за това
Автор
Теодор Муховски

Всички плачем, докато режем лук, но не знаем какви са причините за това

Много домакини познават тази ситуация: започвате да режете лук - и сълзите сами се търкулват от очите ви. Изглежда, че това е просто реакция на острата миризма. Но в действителност обяснението е доста по-сложно.

Защо лукът ни кара да плачем и може ли това да се избегне? Нека разберем истинските причини за подобно явление.

Какво се случва, когато режем лук

Лукът е жива тъкан. Когато го режете, клетките се разрушават. В тях има вещества, които обикновено не си взаимодействат. Но след като бъдат повредени, те се смесват и реагират.

Един от тези компоненти е аминокиселина със сяра. Другият е ензим, който ги разгражда. В резултат на това се образува летливо съединение - пропанциал-S-оксид. Това вещество лесно се изпарява и попада във въздуха.

Как лукът причинява сълзи

Когато изпаренията от лук достигнат до очите, те влизат в контакт със слъзната течност. Там те се превръщат в сярна киселина, макар и в много слаба концентрация. Но дори и тя е достатъчна, за да предизвика дразнене.

Очите са чувствителен орган. При най-малката заплаха те включват своите защитни механизми. Слъзните жлези започват да работят активно, за да отмият дразнителя. Това е причината за луковите сълзи.

Защо някои хора плачат от лук повече, а други по-малко

Не всеки реагира на лука по един и същи начин. Някои го режат спокойно, а на други им се стичат сълзи по гърлото. Това зависи от няколко фактора:

- На първо място роля играе структурата на очите. При някого слъзният филм е по-тънък и дразненето се усеща по-силно.

- Второ, влияе скоростта на слъзните жлези. При някои хора те реагират по-бързо, а при други - по-бавно.

- Друг фактор е разнообразието на лука. Някои сортове имат повече сяросъдържащи съединения. Например червеният лук обикновено е по-малко „зъл“ от жълтия. Младият лук също по-рядко предизвиква сълзотечение, защото има по-малко разяждащи вещества.

Как да намалите производството на сълзи

Съществуват няколко начина да нарежете лука без да плачете:

1. Можете да го съхранявате в хладилник, преди да го нарежете. На студено химичните реакции се забавят и във въздуха се отделят по-малко разяждащи изпарения.

2. Водата също помага. Ако намокрите ножа или самия лук, някои от веществата ще се разтворят, вместо да се изпарят.

3. Някои хора поставят чаша с гореща вода до дъската за рязане. Парата привлича летливите съединения и те са по-малко дразнещи за очите.

4. Вентилацията работи добре. Ако включите аспиратора или отворите прозореца, изпаренията от лука ще се отделят по-бързо.

5. Можете също така да режете лука далеч от лицето си или да използвате очила. Те създават бариера и не позволяват на изпаренията да достигнат до очите ви (въпреки че една домакиня в кухнята с очила би изглеждала странно).

Защо лукът се нуждае от такава защита

Не случайно лукът произвежда разяждащи вещества. В природата това е начин на защита. Гризачите и насекомите няма да ядат растения, които жилят. За лука това е въпрос на оцеляване.

Какво друго влияе върху това дали ще плачете от лук

Интересно е, че емоционалното състояние също играе роля. Ако сте уморени или стресирани, очите ви може да реагират по-силно на дразнители. Ето защо лукът изглежда особено „гневен“ в стресиращ ден.

Друг момент е навикът. Тези, които готвят често, с течение на времето реагират по-слабо на лук. Тялото се адаптира и сълзите им са по-малко.

Между другото, някои хора смятат, че ако дишате само през устата, няма да плачете. Това не е съвсем вярно. Изпаренията от лука все още попадат в очите ви, само че малко по-бавно. Казват също, че дъвченето на дъвка или хляб помага. Всъщност това отвлича вниманието, но не блокира реакцията.

И така, както разбрахме, лукът ни кара да плачем заради химическата защита. Той освобождава вещества, които дразнят очите. Но знаейки този механизъм, можете да намалите дискомфорта. Опитайте различни начини (освен очила) - и процесът на готвене ще стане многократно по-комфортен.

5 много важни причини да хапвате лук по-често
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

5 много важни причини да хапвате лук по-често

Автор Веселина Петрова