Каймата е универсална съставка, която може да се използва за приготвянето на най-различни вкусни ястия, като бургери, сос болонезе или бурек. Ако обаче не я приготвите правилно, тя може да стане жилава и суха.
Кулинарните експерти в Chowhound препоръчват, ако приготвяте ястие с кайма, да добавите изненадваща съставка, за да запазите месото крехко. А именно - сода бикарбонат.
Тази съставка ще помогне на месото да запази вкуса и сочността си, без риск от изсъхване по време на готвене. Въпреки че трикът е малко необичаен начин за запичане на месо, всичко, което трябва да направите, е да добавите малко сода бикарбонат.
)
Добавянето на към процеса на готвене подправката ще помогне за повишаване на pH-то на месото, което ще намали вероятността протеините да се слепят и да не освободят цялата си влага по време на готвене.
В крайна сметка смляното месо ще бъде много по-крехко.
Смесете около половин чаена лъжичка сода бикарбонат (на килограм смляно месо) с малко количество вода, преди да я добавите към месото.
След като сте смесили напълно сместа от сода бикарбонат и вода със смляното месо, оставете я да престои поне 15 минути, преди да я добавите в горещия тиган.