Турски пухкави мекици с газирана вода - съседката поиска рецептата ми на секундата
Автор
Теодор Муховски

Турски пухкави мекици с газирана вода - съседката поиска рецептата ми на секундата

Турските мекици с газирана вода са една от онези рецепти, които съчетават простота и автентичен вкус. Те са изключително пухкави, благодарение на използването на газирана вода, която играе ролята на естествен набухвател. Вкусът им напомня за домашна закуска в някое крайморско градче, където въздухът ухае на прясно тесто и сирене. Ето как да си ги приготвите у дома.

Необходими продукти:

- 500 г бяло брашно (тип 500);

- 1 яйце;

- 250 мл газирана вода (стайна температура);

- 100 мл прясно мляко (може и вода, ако искате постен вариант);

- 1 ч.л. сол;

- 1 ч.л. захар;

- 1 пакетче суха мая (около 7 г) или 25 г прясна мая;

- 2 с.л. олио (за тестото);

- Олио за пържене (около 500 мл – зависи от размера на съда);

- По желание: сирене, кашкавал, маслини или сладко за плънка.

Начин на приготвяне:

Активиране на маята:

- Ако използвате прясна мая, разтворете я в леко затопленото мляко с 1 ч.л. захар и оставете за 10 минути да шупне. При суха мая, директно я смесете със сухите съставки.

Замесване на тестото:

В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавете яйцето, солта, шупналата мая (или сухата), газираната вода и олиото. Започнете да замесвате меко тесто. Ако лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте – тестото трябва да остане еластично и меко.

Втасване:

- Покрийте купата с кърпа или фолио и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.

Оформяне на мекиците:

След като тестото втаса, го разделете на топки (големината е по ваш вкус). Разтеглете всяка топка с ръце или точилка на малка, кръгла питка. Ако желаете, сложете по средата малко сирене или друга плънка и прегънете като плик, после внимателно разтеглете пак.

Пържене:

Загрейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера. Пускайте мекиците по една и пържете на средна температура, докато се надуят и станат златисти от двете страни – около 2-3 минути на страна.

Отцеждане:

Извадете готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Съвети за поднасяне:

- Със сладко – идеално се комбинират със сладко от боровинки, ягоди или смокини.

- Със сирене – класически вкус, особено в компанията на айрян или турски чай.

- С мед и орехи – за любителите на сладко-соленото.

- Със зехтин и шарена сол – леко нестандартно, но изненадващо вкусно.

Наслада за небцето и душата: Чудни овесени кексчета
РЕЦЕПТИ
Автор Веселина Петрова

Наслада за небцето и душата: Чудни овесени кексчета

Автор Веселина Петрова