Историята на приготвянето на турско кафе датира от XVI век. Специално приготвената напитка е била сервирана, наред с други места, и в султанския двор. Всички сме чували, че пиенето на турско кафе може да бъде съчетано с гадаене. Става дума за тасеография – метод за предсказване на бъдещето чрез формите, които образува утайката на вкусната напитка.
История на турското кафе и неговото значение в културата
Историята на турското кафе започва от времето на Османската империя. Смята се, че за донасянето на кафето в Истанбул е отговорен Йоздемир паша – османският губернатор на Йемен. Напитката се харесала на султан Сюлейман I. През следващите години турското кафе става все по-популярно в цялата страна. В средата на XVI век в Истанбул се появяват първите кафенета. Кафето се превръща в неразделна част от турската култура и важен елемент от социалния живот. Символизира, наред с други неща, гостоприемство и приятелство.
)
Интересно е, че традицията за приготвяне на турско кафе е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013 г.
Какво представлява турското кафе?
Турското кафе се отличава със специфичен метод на приготвяне. Фино смлените зърна се смесват със захар, а понякога и с подправки (например канела или кардамон), след което се поставят в меден съд, наречен джезве. Сместа се залива със студена вода и се вари на слаб огън, без да завира. Когато кафето започне да се пени, джезвето се сваля от огъня и се изчаква пяната да спадне. Процесът се повтаря (понякога няколко пъти). След загряване кафето се оставя за кратко, след което се налива в чаша.
Традиционно приготвеното турско кафе е с доста интензивен вкус. Напитката има гъста и кадифена консистенция и характерна пяна.
)
Турското кафе като средство за гадаене – как работи?
С турското кафе се свързва и тасеографията. Това е метод за гадаене, при който се използва утайката – както от чай, така и от кафе. Вероятно традицията на тасеографията се е развила в Европа през XVII век.
В тасеографията се интерпретират формите, които образува утайката. Можем да срещнем символи като:
Летящи птици – показват добри новини;
Ябълка – означава успех в образованието;
Гарван – предвещава лоши новини;
Детелина – може да бъде щастие и благополучие;
Котка – очаква се предателство от близък човек;
Сърце – знак е за приближаваща любов.
Интересно е, че съществуват специални чаши или подложки с нарисувани символи и тяхното тълкуване, които служат като своеобразен "подсказчик" и улесняват гадаенето.
)
Как сами да гадаем с турско кафе?
Как сами да гадаем с турско кафе? Първо, разбира се, трябва да си набавим турско кафе, което се сервира в чаша с чинийка, за предпочитане в светъл цвят – така ще ни е по-лесно да видим отделните символи.
След като изпием кафето, трябва да покрием дъното на чашата с горната част на чинийката и да обърнем всичко с главата надолу. След няколко минутки, когато цялата или по-голямата част от утайката се стече върху чинийката, можем да отделим чашата и да започнем да тълкуваме образувалите се шарки. Важно е да се съсредоточим не само върху отделните знаци, но и върху цялостната картина. Символите могат да се комбинират, което прави гадаенето по-точно.