Как майчиното мляко влияе на здравето на детето
Автор
Теодор Муховски

Как майчиното мляко влияе на здравето на детето

Кърмата е истинска енциклопедия на природата, съдържаща не само хранителни вещества, но и молекулярни програми, влияещи върху развитието на имунитета, интелекта и здравето на детето през целия му живот. Качеството на тази „течна златна мина“ зависи до голяма степен от храненето и начина на живот на майката.

Защо качеството на кърмата е от значение?

Кърмата е много повече от хранителна смес. Тя съдържа уникални биологично активни вещества, невъзможни за възпроизвеждане дори в най-скъпите млека. Някои от тях са толкова редки, че учените все още изучават свойствата им.

Тази биологична течност се адаптира по удивителен начин към нуждите на всяко бебе, в зависимост от възрастта, здравословното състояние, дори времето от денонощието и сезона. Ако детето е болно, организмът на майката започва да произвежда антитела, които предава чрез кърмата. При преждевременно раждане съставът на млякото се променя, за да помогне на бебето да укрепне и да наддаде на тегло.

Влияние на майчиното мляко върху организма на детето

Проучвания на СЗО и УНИЦЕФ показват множество предимства на кърменето:

Кърмата осигурява на бебето всичко необходимо. До 6-месечна възраст то получава 100% от нужните хранителни вещества чрез нея, от 6 до 12 месеца – 75%, а след година – 25%. Липсата на кърмене увеличава риска от смъртност при бебетата (особено в региони с висок процент инфекциозни заболявания) до 70%. Кърмените деца показват по-добри когнитивни способности. Кърмените деца по-рядко страдат от наднормено тегло – рискът е около 11 пъти по-малък. Компонентите на кърмата влияят върху гените на детето, намалявайки вероятността от алергии, възпаления и метаболитни нарушения.

Световната здравна организация препоръчва кърмене минимум шест месеца, за предпочитане до година и половина-две. Първото кърмене веднага след раждането е изключително важно.

Храненето на майката – основа на качеството на млякото

Качеството на кърмата зависи пряко от храненето на майката. Балансираната диета е важна за самата нея, за да има сили да се грижи за бебето и да произвежда достатъчно мляко.

Например, транс-мазнините, макар и да не променят маслеността на кърмата, влияят върху състава ѝ и когнитивното развитие на детето.

Затова кърмещата майка е важно да приема:

Омега-3 мастни киселини (сьомга, сардини, ленено масло) – за развитие на мозъка и зрението. Белтъци (месо, риба, яйца, бобови) – за синтез на аминокиселини. Комплексни въглехидрати (пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове) – за енергия и стабилна лактация. Витамини от група В. Храни, богати на калций, магнезий, фосфор, цинк, мед и желязо. Достатъчно течности, включително чиста питейна вода.

Недостатъкът на витамини и мастни киселини променя състава на кърмата. Детето получава храна, но не всички необходими компоненти за пълноценен растеж.

Твърденията, че никотинът и алкохолът не преминават в кърмата, са неверни. Тези силни отрови вредят на детския организъм и могат да провокират сериозни заболявания и зависимости.

Кърмещата майка не бива да се ограничава прекалено – например, да избягва ярки плодове само заради потенциална алергия. Важно е да се храни балансирано и разнообразно. Потенциално алергенните продукти трябва да се въвеждат постепенно, като се следи реакцията на бебето.

Здравен режим и емоционално състояние на майката

Освен балансираното хранене, върху състава на млякото влияе и общото здравословно състояние на майката, включително емоционалното. Окситоцинът, „хормонът на любовта“, е пряко свързан с кърменето. Той предизвиква чувство на нежност и привързаност и подпомага лактацията.

Кърменето повишава нивата на окситоцин както при майката, така и при детето. Този хормон, отделян при кожен контакт, кърмене и прегръдки, стимулира прилива на мляко, намалява стреса при майката и стабилизира дишането и сърдечния ритъм при бебето.

За успешно кърмене е важен здравословният режим:

Сън – поне 6-7 часа. Физическа активност – умерените натоварвания подобряват обмяната на веществата и обогатяват млякото. Емоционално състояние – стресът, тревожността и самотата могат да намалят количеството и качеството на кърмата. Подкрепата от семейството и приятелите е важна.

Чудото на природата: Знаете ли, че и небременна или нераждала жена може да произвежда кърма
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Чудото на природата: Знаете ли, че и небременна или нераждала жена може да произвежда кърма

Автор Елена Ангелова