10 симптома на анемия по време на бременност
Автор
Елена Ангелова

10 симптома на анемия по време на бременност

По време на бременност жената се нуждае от два пъти повече желязо, отколкото преди зачеването. Поради това анемията при бъдещите майки съвсем не е необичайна.

Желязото е необходимо на майката, за да остане здрава и да подпомогне развитието на детето си. То помага на червените кръвни клетки да доставят кислород до собствените тъкани и до плода. Имайте пред вид, че рисковете, дължащи се на анемия, са доста сериозни и опасни. Струва си да се помни, че железен дефицит по време на бременност може да се развие дори ако се храните добре и приемате витаминен комплекс. Усвояването на този елемент се влияе от много фактори. Ето защо е толкова важно да сте наясно с първите симптоми на анемия по време на бременност, как да ги проследите и какво да правите след това. И разбира се, да се консултирате с лекар.

Защо желязото е толкова важно?

Тежката анемия води до циркулаторна декомпенсация, повишен сърдечен дебит, повишен риск от кървене и намалена способност за понасяне на кръвозагуба.

За щастие, тежката анемия при бременни жени е рядко срещана днес и подобни последици също са редки. Въпреки това, простата липса на желязо може да повлияе негативно на здравето както на майката, така и на бебето. Бебетата, родени от майки с дефицит на желязо, са изложени на висок риск от анемия веднага след раждането си.

Други рискове, свързани с анемията по време на бременност

- Преждевременно раждане.
- Ниско тегло на бебето при раждане.
- Податливост към инфекции.
- Трудно заздравяване на рани.

Като цяло, дефицитът на желязо кара хората да се чувстват по-малко енергични, по-уморени и да нямат сили за обичайните си дейности. Това е двойно по-трудно за понасяне по време на бременност. А учени от Университета в Монреал са установили, че недостатъчните запаси от желязо по време на бременността - все още дори да не говорим за анемия, увеличават риска от следродилна депресия при майките.

Какво причинява анемия по време на бременността?

Има няколко вида анемия, които могат да възникнат по време на бременност. Физиологична анемия. По време на бременност обемът на кръвта се увеличава. Това означава, че са необходими повече желязо и витамини, за да се произведат повече червени кръвни клетки.

Ако нямате достатъчно желязо, това може да причини анемия. Това не се счита за ненормално, освен ако броят на червените кръвни клетки не падне твърде ниско. Като правило, такива тревожни резултати от теста се появяват по време на втория скрининг - но моля, обърнете внимание: нормите са различни за бременните жени на този етап. Ако нивото на желязо се възстанови бързо, тогава всичко е наред.

Желязодефицитна анемия. По време на бременност бебето ви използва червените ви кръвни клетки, за да расте и се развива, особено през последните 3 месеца от бременността. Ако сте имали допълнителни червени кръвни клетки, съхранени в костния ви мозък, преди да забременеете, тялото ви може да използва тези резерви по време на бременност.

Но жените, които нямат достатъчно запаси от желязо и следователно червени кръвни клетки, могат да развият желязодефицитна анемия. Това е най-често срещаният вид анемия по време на бременност, пишат учени от Научния център по акушерство, гинекология и перинатология „Кулаков“.

Дефицит на витамин B12. Витамин B12 е важен за производството на червени кръвни клетки и протеини. Консумацията на животински продукти като мляко, яйца, месо и птици може да предотврати анемията с дефицит на B12. Жените, които не консумират никакви животински продукти (вегани), са най-склонни да страдат от дефицит на витамин B-12. Строгите вегани често трябва да приемат инжекции с витамин B-12 по време на бременност.

Дефицит на фолат. Фолиевата киселина (фолат) е витамин от групата В, който заедно с желязото помага за растежа на клетките. Ако не приемате достатъчно фолат по време на бременността, може да развиете железен дефицит. Фолиевата киселина е от съществено значение за всяка жена, която планира или е бременна: тя помага за намаляване на риска от раждане на бебе с вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък, ако се приема преди зачеването и в ранна бременност.

Не е нужно да спирате приема по-късно: все още ще се нуждаете от фолат след раждането, но в по-малки количества.

Какви са симптомите на анемия по време на бременност?

Може да нямате очевидни симптоми на анемия по време на бременността си, освен ако броят на червените ви кръвни клетки не е много нисък. Коварността на анемията по време на бременност е, че първите ѝ признаци са подобни на „обичайното“ състояние на бъдещите майки в един или друг момент: умора, гадене, слабост, замаяност.

Как да разберете разликата?

Анализирайте всички признаци заедно и, разбира се, направете кръвен тест, за да сте абсолютно сигурни. Симптомите на анемия включват:

- Пристъпи на замаяност.
- Чувство за слабост или умора.
- Проблеми с концентрацията, забравяне, раздразнителност.
- Често усещане за студ, „треперене“.
- Задух.
- Ускорен пулс.
- Проблеми със съня.
- Главоболие.
- Бледа кожа, устни, нокти, длани или долна част на клепачите.
- Изтръпване на крайниците.

4 признака, че сте дете на тревожни родители
МАМА И ДЕТЕ
Автор Теодор Муховски

4 признака, че сте дете на тревожни родители

Автор Теодор Муховски

С влошаване на проблема може да започне припадък, сухи и чупливи нокти и коса, болки в ставите, мускулите, гърдите. След това - постоянни „мушици“ в очите, косопад, промяна във формата на ноктите - вдлъбнати, изпъкнали, набраздени с напречни ивици.

Важно! Симптомите на анемия са подобни на симптомите на други заболявания. Винаги се консултирайте с лекар за точна диагноза.

Железни добавки по време на бременност

Много бременни жени развиват желязодефицитна анемия без железни добавки. Защо? Докато небременните жени се нуждаят само от 18 мг желязо на ден, бременните жени се нуждаят от 27 мг. Това количество се съдържа в повечето пренатални витамини.

Важно! Имайте предвид, че повечето дъвчащи форми на витамини не съдържат желязо. Ако приемате дъвчащи пренатални витамини, ще трябва да приемате добавки с желязо. Ако имате анемия, вашият лекар ще ви предпише допълнително желязо, което да приемате ежедневно. В тежки случаи желязото може да се прилага интравенозно. Увеличаването на запасите от желязо в организма отнема няколко седмици, а понякога и месеци, така че е важно добавките да се приемат редовно, както е предписано.

Важно! Продължете да приемате пренатални витамини и/или добавки с желязо в продължение на шест до осем седмици след раждането, за да увеличите запасите от желязо поради загуба на кръв след раждането.

Храни, богати на желязо, полезни по време на бременност

В допълнение към приема на пренатални витамини с желязо и за предотвратяване на дефицит, се хранете балансирано, което включва и храни, богати на желязо. В тях се намират два вида желязо: хемово и нехемово. Месото, птиците и рибата съдържат хемово желязо, което се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото нехемовото или растителното желязо. Най-добрите източници на месно (хемово) желязо:

- Говеждо месо.
- Пилешко месо.
- Пуешко месо.
- Субпродукти (карантия, но ограничете черния дроб - той съдържа много витамин А в количества, които не са необходими на бременни жени).
- Стриди, миди и раковини: но не ги яжте сурови, докато носите дете!

Източници на растително (нехемово) желязо са: Боб и цялата група бобови растения - сух и зелен грах, нахут и др. Спанак и други листни зеленчуци, особено тъмнозелените. Цялото семейство кръстоцветни - от зеле до ряпа. Кейл, броколи - всички са включени в този списък. Картофи с кората. Ядки и семена. Сушени плодове. Моля, обърнете внимание: има обогатени с желязо хлябове, тестени изделия, зърнени закуски. Това може да е добър избор за вас.

Съвет! Витамин C подпомага усвояването на желязото. Когато консумирате растителни (нехемови) източници на желязо, включете добър източник на витамин C в диетата си, като например плодове или смутита. Когато пиете сок, ограничете се до една чаша на ден поради високото съдържание на глюкоза и ниското съдържание на фибри.

Някои храни намаляват усвояването на желязо от организма. Избягвайте да ядете храни с високо съдържание на калций едновременно с храни, богати на желязо. Калцият е важно хранително вещество по време на бременност, но калцият и желязото се конкурират за усвояване в организма – затова яжте извара сутрин и месо за обяд.

Някои лекарства, като антиациди за киселини, както и прекомерната консумация на кафе или чай, също могат да намалят усвояването на желязо.

Източник: medaboutme, д-р Ирина Аршинова