Въпреки че обикновено ги изхвърляме, корите от мандарини са богати на хранителни вещества. Само 10 г мандаринова кора съдържат 3 процента от препоръчителния дневен прием на фибри, 2 процента от препоръчителния дневен прием на витамин С, а също така съдържат желязо, калций, много антиоксиданти, никакви мазнини.
Има много начини кората да бъде използвана, ние споделяме три от тях.
Експертите съветват да се използват само кори от домашно отгледани, непръскани мандарини, за да се избегнат вредните химикали. Ако пък разчитате на магазински, накиснете ги за час-два във вода и измийте кората със сода за хляб, за да я почистите добре.
Чай от мандаринова кора
Чаят от мандаринова кора помага за понижаване на холестерола и е добър за предотвратяване на хронични заболявания. Той също така повишава имунитета, подобрява храносмилането и има положителен ефект върху здравето на кожата, сърцето и мозъка.
Всичко, което трябва да направите, е да обелите мандарините, да сложите кората в херметически затворен буркан и да я съхранявате на тъмно и хладно място поне за един месец.
След това, когато изсъхне, вземете няколко от тях и ги залейте с вряла вода, оставете да се запарят, покрити, за пет минути. Можете да го подсладите с мед или да смесите с други чайове, в идеалния случай с черен чай.
)
Срещу гъбични кожни инфекции
Разтривайте кожата си с кора от мандарина два пъти седмично в продължение на четири седмици. Това е особено популярен трик в случай на гъбички по краката.
Кората от мандарина е известна със своите антибактериални свойства и лек ексфолиращ ефект. Освен това осигурява грижа, божествен аромат и помага за регенерирането на увредената и суха кожа на петите.
Ако имате болки в гърлото или кашлица
Смелете 50 грама кора от мандарина и я поставете в стъклен буркан. Залейте с чаша водка или 40-процентов алкохол. Затворете плътно буркана и го оставете да престои седем дни на тъмно място. След като престои, консумирайте по една супена лъжица с всяко хранене, последвано от една супена лъжица мед.
)
)
)
,fit(680:510))
)