Реших да включа и нещо по-нестандартно в празничното меню, част от проекта 24 FEST Days и това е веган баница с червена леща. В тази рецепта класиката среща новото, а познатото - изненадващото. Ароматната плънка от леща, обвита в подправки и кокосово мляко, се обгръща от хрупкави домашни кори. Това е рецепта, която доказва, че празничната трапеза може да бъде едновременно традиционна и смела, позната и вълнуваща.
Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно “София Мел за баница”
2/3 ч.ч. вода
щипка сол
За плънката:
500 г праз лук
500 г червена леща
3 ч.л. мадраско къри
1 ч.л. куркума
2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кардамон
1 ч.л. пушен червен пипер
400 мл кокосово мляко
1 лайм
Зехтин
)
Начин на приготвяне:
Омесете тесто от брашното “София Мел за баница”, водата и солта. Месете, докато стане гладко, еластично и добре оформено.
Оформете девет топки от тестото, намазнете ги и ги оставете да починат за 30 минути. Сварете лещата, изцедете я, изплакнете със студена вода и оставете настрана. Запържете праза и добавете кокосовото мляко. Кипнете го заедно с подправките и прибавете лещата. Гответе, докато сместа се сгъсти.
Подредете топките тесто по три една върху друга и ги притиснете към плота, докато станат с големината на длан. Намазнете ги и ги оставете да отпочинат още 10 минути. Набрашнете плота и тестото, след което разточете първата кора. Намажете я със зехтин и сложете от плънката с леща. Навийте на пуричка и прехвърлете в тавата. Повторете същото с останалите две кори и отново намажете със зехтин.
Печете на 180°C за 20 - 25 минути.
Тази баница е чудесен пример за това, че можем да пазим традицията и в същото време да я обогатяваме. Ароматите на подправките, вкусната плънкa с леща и хрупкавостта на домашните кори създават съвършен баланс. Сервирайте я топла и нека тя стане част от вашата празнична трапеза – различна, но също толкова обичана. Защото хубавото в домашната кухня е, че в нея винаги има място за нещо ново.
,fit(980:735))
,fit(980:735))
)
,fit(680:510))
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))