Италианската кухня получи статут на културно наследство от ЮНЕСКО
Автор
Веселина Петрова

Италианската кухня получи статут на културно наследство от ЮНЕСКО

Италианска кухня получил специален статут културно наследство от културната агенция на ООН, ЮНЕСКО, предава Би Би Си.

Националните любими ястия, включително пицата, вече са в списъка на ЮНЕСКО за „нематериално културно наследство“, но сега традициите на италианската кухня, които се практикуват и предават, получиха официално признание.

Премиерът Джорджия Мелони, която се застъпва за признаването на италианската кухня след избирането си, заяви: „За нас, италианците, кухнята не е просто храна или набор от рецепти. Тя е много повече: тя е култура, традиция, труд, богатство.“

За милиони фенове тази новина само потвърждава убеждението, че от сицилианските каноли до калабрийската ндуя италианската кухня е най-добрата.

Агенцията определи италианската кухня като „начин за свързване със семейството и общността, независимо дали у дома, в училищата или чрез фестивали, церемонии и социални събирания“.

„Италия е една от нациите, където регионалната кухня има голямо влияние върху културата и традициите“, заяви шеф-готвачът Микеланджело Мамолитиа, главен готвач на ресторант La Rei Natura в Пиемонт - единственият нов ресторант с три звезди Мишлен в справочника за 2026 г.

Кошари, пикантно ястие от леща, ориз и юфка, предлагано на безброй египетски сергии, също беше добавено към списъка с нематериално културно наследство.

Говорител на ЮНЕСКО заяви пред Би Би Си, че и други страни са получили признание за „практики, умения, традиции и социални практики, свързани с храната“.