Италианска кухня получил специален статут културно наследство от културната агенция на ООН, ЮНЕСКО, предава Би Би Си.
Националните любими ястия, включително пицата, вече са в списъка на ЮНЕСКО за „нематериално културно наследство“, но сега традициите на италианската кухня, които се практикуват и предават, получиха официално признание.
Премиерът Джорджия Мелони, която се застъпва за признаването на италианската кухня след избирането си, заяви: „За нас, италианците, кухнята не е просто храна или набор от рецепти. Тя е много повече: тя е култура, традиция, труд, богатство.“
)
За милиони фенове тази новина само потвърждава убеждението, че от сицилианските каноли до калабрийската ндуя италианската кухня е най-добрата.
Агенцията определи италианската кухня като „начин за свързване със семейството и общността, независимо дали у дома, в училищата или чрез фестивали, церемонии и социални събирания“.
„Италия е една от нациите, където регионалната кухня има голямо влияние върху културата и традициите“, заяви шеф-готвачът Микеланджело Мамолитиа, главен готвач на ресторант La Rei Natura в Пиемонт - единственият нов ресторант с три звезди Мишлен в справочника за 2026 г.
Кошари, пикантно ястие от леща, ориз и юфка, предлагано на безброй египетски сергии, също беше добавено към списъка с нематериално културно наследство.
Говорител на ЮНЕСКО заяви пред Би Би Си, че и други страни са получили признание за „практики, умения, традиции и социални практики, свързани с храната“.
,fit(980:735))
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))
,fit(680:510))
,fit(680:510))