Автор
Десислава Недева

6 ретроградни планети до края на годината преобръщат живота ни

До края на месец ноември се очаква 6 планети от Слънчевата система да преминат в своята ретроградна фаза. Както вече знаем, това означава, че движението им се забавя и от перспективата на земния небосклон, изглежда сякаш се движат назад. Всеки човек усеща ретроградието на дадена планета по различен начин в зависимост от личната си натална карта. Няма универсален ефект, колкото и да ни се иска да надникнем бързо и лесно в бъдещето. Всичко е строго индивидуално и е обвързано до голяма степен и с нашата свободна воля.



Нека вземем за пример ретроградния Меркурий – доста често срещано планетарно събитие, което широко се коментира в медийното пространство. Сигурно вече сте забелязали, че докато при някои хора ефектът е като по учебник – проблеми в общуването, обърквания, отменени полети, развалени компютри и телефони, при други всичко тече гладко и дори по-добре от всякога. Въпреки че хората до голяма степен си приличаме и може би има няколко основни архетипа, които се повтарят, комбинират и така се създава разнообразието от характери, всеки човек е една отделна вселена и трябва да се разглежда влиянието на транзитиращата ретроградна планета специално върху неговата рождена астрологична карта.



Когато една планета се движи ретроградно, тя е наистина непредсказуема. Трудно е да се предскаже какво точно ще се случи, когато и шестте планети обърнат своя ход. Според някои астрологични школи, когато някоя „лоша планета“ (Марс, Сатурн, Плутон) стане ретроградна, ефектът е положителен, т.е. отслабва нейната вреда, докато „добрите“ планети губят голяма част от позитивното си въздействие.

Според западната астрология при ретроградие всичко започва да се случва по-бавно и изисква нашата ретроспекция по темите, които управлява съответното небесно тяло. Възможно е да се появят хора от миналото, за да ни припомнят модели на поведение, от които е необходимо е да се освободим, за да продължим напред без комплекси и травми.



Важно е да обърнем внимание по какъв начин се отразява ретроградността на всяка една планета върху нашия живот. Например, ако сме родени, когато Венера е била ретроградна, твърде вероятно е тези дни, когато тя отново е в същата фаза, да се чувстваме повече от прекрасно. И все пак движението назад е необичайно, така че се пригответе за промени и неочаквани събития зад всеки ъгъл.



А ето и списък с планетите, които ще бъдат ретроградни до края на ноември, и основните теми, които могат да засегнат живота на хората на Земята:

Ретрограден Плутон в Козирог
(25 април – 3 октомври)

Страховете се засилват и темите за живота и смъртта изплуват на повърхността и тревожат нашето съзнание. Възможно е да преминем през важен етап на трансформация.

Най-силно ще усетят това влияние хората със Слънце, Луна или Асцендент Скорпион

Ретрограден Сатурн във Водолей
(11 май – 28 септември)


Настъпва време, в което ще ни се наложи да спазваме правила, да се съобразяваме, да се свием в черупките си. Трябва да проявим голяма доза отговорност и да поемем контрол върху собствения ни живот. Подгответе се за големи кармични промени в зависимост от мястото, където се намира Сатурн в наталната ви карта.

Водолеите, Козирозите и хората с Луни и Асценденти в тези знаци ще бъдат най-силно засегнати от промените.

Ретроградна Венера в Близнаци
(13 май – 24 юни)


Очакват ни любов, пари, завръщане на бивши гаджета в живота ни, начало на нова връзка или край на вече съществуваща. Ще ни бъде по-трудно да се наслаждаваме на живота и да бъдем щастливи.

Най-силно ще усетят това влияние хората със Слънце, Луна или Асцендент в знаците Телец, Близнаци и Везни.

Ретрограден Юпитер в Козирог

(14 май – 12 септември)

Ако сме родени с късмет, вероятно в този период от годината ще се чувстваме ощетени от съдбата. Ще се чувстваме неудовлетворени и може да преосмислим ценностната си система и да се обърнем към духовния свят за известно време,

Хората с рождено Слънце, Луна или Асцендент в знаците Стрелец и Риби ще изживеят по-задълбочено тези промени.

Ретрограден Меркурий в Рак
(18 юни – 11 юли)

Ясно е, очакват се проблеми в комуникацията и ненадеждни технически уреди.

Да внимават най-вече хората, които имат Слънце, Луна или Асцендент в знаците Близнаци, Рак и Дева.

Ретрограден Марс в Овен
(9 септември – 14 ноември)


Ще ни липсва мотивация, амбиция и енергия да следваме мечтите си, а по-агресивните натури ще бъдат още по-сприхави и конфликтни.

Ако сте зодия Овен или Скорпион или имате Луна или Асцендент в тези два знака, бъдете още по-предпазливи в този период от годината.

Четете още: Отваря се коридор на затъмненията. Вижте как ще афектира върху всяка една зодия