Автор
Антония Дамянова

Лошата карма е причината за всичките ви проблеми: Как да се отървете от кармичния дълг

Вярно ли е, че кармичният дълг може да повлияе на целия ни живот? Какви са видовете дълг и как да ги изчистите? Експертът отговаря на тези и други въпроси. Яна Шмид – психолог, нумеролог, създател на т.нар. Матрица на съдбата, говори за характеристиките на кармичните дългове пред Wday.ru.

Кармата е причинно-следствената връзка на събитията в нашия живот. Тоест имало е причина – събитие, от което не сме си взели поука, а сега берем неговите плодове, преживяваме последствията от него.

Според Яна Шмид кармични дългове са три вида

1. Родови кармични дългове.
2. Кармични дългове от минал живот.
3. Лични кармични дългове.

Друг интересен детайл около кармата е, че съществува положителна карма и отрицателна (кармични дългове). Но мозъкът ни е така устроен, че обръщаме повече внимание на лошото, околкото на доброто, което ни се случва. Например фактът, че имаме такъв страхотен партньор до себе си или пък късмет при решаването на финансови проблеми, понякога отива на заден план пред други негативи, далеч по-маловажни. А благодарността е основният инструмент, който подобрява положителната карма, но не винаги сме способни да го осъзнаем. Ето щато неблагодарността и вечното недоволство от живота ни също са ричини за натрупване на негативна карма.

Нека да видим какво представлява всеки един от трите вида карминчи дългове:

- Родови кармични дългове

Това са задачите, които вашите близки не са имали време да решат и сега на вас се пада честта да ги довършите. До седем поколения преди вас може да са се натрупали задачи, които трябва да решите вие. Да вземем например ситуация, при която всички жени по майчина линия са необвързани. Те влизат във връзка, раждат деца и се разделят с партньора си. В този случай момичетата копират модела на поведение на предшественичките си, както и модела на изграждане на отношения с партньори, които си приличат по един или друг начин.

За да затворите такъв кармичен дълг, трябва да действате по различен начин. Осъзнайте, че в една връзка копирате модела на поведение на майка си. Напишете как се проявява. Как да действате по различен начин, за да не повторите познат сценарий. Започнете да засаждате други кармични семена, за да получите плодовете, които искате.

- Кармични дългове от минал живот

Това е нещо, което душата ви не е имала време да разреши в последното си превъплъщение преди настоящия живот. Вашата задача в този живот е да не повтаряте същите грешки. Например човек в минал живот е страдал много, но е научил правилните уроци, направил е правилните заключения и е избрал противоположните действия. Тогава в сегашния си живот той ще бъде възнаграден с късмет и позитивни преживявания.



- Лични кармични дългове

Това са дълговете, които натрупвате в настоящото си превъплъщение. Всеки ден през главата ни минават хиляди мисли, изричаме стотици думи и извършваме десетки действия. Всичко това са семената, които засаждаме. Ако изпитваме благодарност, ние я получаваме в замяна. Ако даваме любов и грижа, тогава хората около нас ни отвръщат със същото. Ако сме фокусирани върху това да забелязваме най-доброто в живота си, тогава животът ни ще бъде наситен със събития, които се развиват по възможно най-добрия начин за нас, в наша полза.

Ако правим изводи от ежедневните събития в живота си и изберем да се променим към по-добро, като променим поведението си и моделите на мислене, които не ни водят към развитие, тогава ще имаме по-добро бъдеще утре. Например, една жена се омъжва за "нормален" мъж и той става заклет пияница. И така три пъти. Всеки нов съпруг, необяснимо как, се обръща към деструктивен модел на поведение. Такъв пример ни казва, че момичето не прави изводи в една връзка и продължава да се държи както преди. Тя не вижда причинно-следствените връзки в поведението си, не иска да поеме отговорност за себе си и да промени нещо в живота си.



Или друг пример. Ние избираме да страдаме, отколкото да се опитаме да говорим за проблема. Отрицателното кармично семе в този случай ще бъде изборът на позицията на жертвата. Положителното кармично семе е изграждането на лични граници, като избираме своята стойност в живота, без да се налага да живеем, като угаждаме на другите.

За да живеете пълноценен живот, трябва да развиете осъзнаването. И за това трябва да работите усилено. Направете си труда да разберете кое за какво трябва да се промени и действайте в съответствие с този нов път. Научете се да забелязвате и да бъдете благодарни за положителните кармични прояви в живота си.

Всеки има кармични дългове. В крайна сметка всеки ден живеем живот и правим нещо. Нещо, което ще бъде предадено на децата ни, или нещо, което ще трябва сами да поправим. Дори ако решите изобщо да не се движите през живота и да живеете като статуя в музей, за да не насаждате кармични дългове, вие пак ги насаждате. Нерешителността и пасивността водят до факта, че не получаваме нищо в бъдеще. Нашите деца копират това поведение и имат същите резултати или може би дори по-лоши.

Едно от кармичните задължения на всеки човек е да остави нещо добро след себе си. И ние можем да направим това чрез нашите деца, възпитавайки у децата си правилните ценности чрез нашия личен пример.

Как да разберете, че кармичният ви дълг е изплатен?

1. Изпитвате искрена благодарност за събитията в живота си.
2. Околните ви отговарят с топлина и грижа.
3. Обичате да помагате на хората просто така, от дъното на сърцето си, и дори не си помисляте „какво ще ми направи в замяна“.
4. Вие сте щастливи с партньора си.
5. Доволни сте от живота си.

Четете още: Какво е кармата и как да се освободите от нея