Един от факторите, който затруднява всяко отслабване е прекалената модернизация и изобилие, в които живеем.

Имаме коли и не ходим пеш, ползваме асансьори – не стълби, говорим по телефона – вместо да отидем до съседния офис или до приятелка, поръчваме си храна по телефона, а не излизаме навън, за да се разтъпчем.

Всичко това неусетно саботира желаното отслабване, защото води до появата на болестта на нашето съвремие – обездвижването.

Две от най-големите пречки на вашето отслабване, дори и да не вярвате, са телевизията и преяждането.

Телевизията е може би най-лошата и нездравословна зависимост в нашето общество. Толкова много хора губят часове наред пред телевизора, промивайки мозъците с и ставайки все по-дебели и по-дебели.

Телевизията, заедно с компютрите в последното десетилетие, е може би основният виновник за това, че четем все по-малко, движим се все по-малко, все по-трудно се подлагаме на диети за отслабване. Въпреки че именно от телевизията произлизат най-многото реклами за всякакви методи за отслабване, хапчета за отслабване, уреди и диети. Замислете се колко повече ще се движите ако не сте обсебени от телевизията и колко по-здрави ще бъдете.

Преяждането е един от главните виновници за епидемията от затлъстяване по целия свят. Парадоксалното е, че на бял свят се появяват все повече кампании против затлъстяването, методи за отслабване, начини за контрол на теглото, превенция на затлъстяването чрез здравословно хранене и здравословен живот – повече спорт и физическа активност. Освен, че е естетически отблъскващо, затлъстяването е и изключително нездравословно.

Основната причина, поради която хората посягат към храната е да задоволят инстинкта си за оцеляване. Но след този инстинкт се появява и стремежът за удовлетворяване на нуждата от социални контакти и вкусови претенции. В нашето общество не е трудно човек да угоди на кулинарните си желания. Но изобилието все повече се превръща в проклятие, а не в благословия.