Елиминирането на излишните мазнини е цел номер едно на толкова много хора днес, особено през пролетта и началото на лятото.

За нещастие, актуалността на темата диета за отслабване има и негативен ефект върху пазара – на него се появяват много най-различни продукти, които претендират за ефективност, а бързо се разбира, че такава всъщност липсва.

Като най-ефикасни продължават да се препоръчват естествените продукти, които изгарят мазнините. Ефектът от тях е проверен през годините и те успешно се вписват в диетата – в съчетание с полезните корекции в начина на хранене и препоръките за повече движение.

Ананас

Ананасът дължи тази си слава и ефект най-вече на съдържащия се в него бромелаин – ферментен комплекс, който спомага за по-бързото разпадане на консумираните мазнини и белтъчини, което е от съществено значение за елиминирането на мастните депа.

Специалистите припомнят, че когато настъпи срив в метаболизма, организмът не е в състояние да си набавя необходимите му количества протеини, което води до недостиг, компенсиран от тялото с повишено усвояване на въглехидрати и преобразуването на част от тях в мазнини, които се складират – за да бъдат използвани при нужда.



Папая

Благодарение на съдържащия се в плода папаин, папаята успешно се справя с преработката на протеините, а другият основен ензим, на които плодът е източник, липазата, играе съществена роля за изгарянето на мазнините. От съществено значение обаче е плодът да се консумира зелен, защото само тогава полезните вещества, които се съдържат в него, са достатъчно ефикасни.



Кафе и чай

Кофеинът, който попада в тялото след консумацията на чаша кафе или чай, е сред най-популярните естествени продукти, които изгарят мазнините. Едновременно с това, в умерени количества, съобразени с индивидуалните особености на всеки, той освежава ума и тялото, активизира процесите на преработка на веществата и спомага за пълното окисляване на мазнините.



Грейпфут

В горчивия цитрусов плод се съдържа флавоноида нарингенин. На него се дължи не само тръпчивият вкус на грейпфрута, но и способността да подпомага обмяната на веществата и храносмилането, което е от съществено значение за изгарянето на мастните депа в тялото. В същото време обаче, внимание трябва да се обърне на факта, че най-големи количества нарингенин се съдържат в ципите между отделните парченца от плода, които повечето хора старателно отстраняват – именно заради вкуса им.



Целина

Популярността на целината по отношение на изгарянето на мазнините се крие най-вече в това, че за преработката й тялото разходва повече енергия, отколкото бедният на калории зеленчук дава. Целината е незаменим източник на ферменти, изгарящи мазнините, като в същото време тя почти не предизвиква алергии. Източник: dieti.info