Как хормонът кортизол пречи на отслабването въпреки здравословния начин на живот?

При стрес хората отслабват много бавно или изобщо не отслабват. Защо се случва това? Какви фактори влияят на това обезкуражаващо явление? Продължавате да спазвате диета, спортувате редовно, опитвате се да водите здравословен начин на живот и въпреки това не отслабвате?

Тогава помислете дали стресът ви не ви съпътства, защото излишъкът му може да затрудни борбата с ненужните килограми. Всичко е свързано с кортизола, наречен хормон на стреса, който има широк спектър от въздействия върху метаболизма. Проучванията потвърждават, че под стрес хората губят тегло много бавно или изобщо не свалят килограми.

Кортизолът е хормон, произвеждан през кората на надбъбречната жлеза от групата на глюкокортикоидите. Освобождава се през цялото време, като концентрацията му варира в зависимост от времето на деня или настроението. Той, заедно с адреналина, е един от най-важните хормони, благодарение на който тялото реагира на стрес, както физически, така и психологически.



Като при бягство от хищници


Ето защо кортизолът се нарича хормон на стреса. В моменти на опасност или нервни ситуации тялото започва да произвежда значително количество от него. Неговото действие, което може да предотврати напълняването или, обратното - да причини наддаване на тегло, е да увеличи концентрацията на глюкоза в кръвта. Заедно с други хормони (особено на инсулина), той мобилизира мазнините и глюкозата като основен източник на енергия, който трябва да се използва в кризисната ситуация.

В същото време укротява апетита и работата на стомашно-чревния тракт, за да намали изразходваната от него енергия. Стресът за нашето тяло е знак, че нещо не е наред и се нуждае от физическа защита или бягство. Ние дължим тази реакция на нашите гени, които, за разлика от цивилизацията около нас, не са се променили. Поради това си спомняме времето, когато стресът е означавал, например, бягство с цел спасение от хищници.

Всъщност в цивилизования свят ние не бягаме, а по правило издържаме на стрес „седнали“, поради което готовата голяма порция енергия не се изразходва физически и трябва да бъде „скрита“ обратно - в черния дроб, мускулите и мастната тъкан.

Тялото е защитено

Кортизолът не само мобилизира организма в стресова ситуация, но и му помага да се възстанови след прекратяване на действието му (разбира се, ако стресът отшуми). Когато стресът изчезне, нивото на адреналин в кръвта намалява, но кортизолът остава повишен, тъй като помага за възстановяване на баланса и регенерация след "усилието" на стреса.

Тогава пък усещаме повишен апетит, за да подновим запасите си от мазнини и глюкоза, които, за съжаление, не са изразходвани. В резултат на това се получава повишено отлагане на мастна тъкан, свързано с „постстресов” апетит и защита на организма при поредна порция стрес, когато мазнините са необходими като енергиен източник.



Дългосрочният излишък на кортизол в кръвта води до характерно натрупване на мастната тъкан (дебел врат, лице, коремно затлъстяване, слаби крайници), изтъняване на кожата, поява на стрии с характерен розов цвят, акне и инсулинова резистентност - всичко това е картина на синдрома на Кушинг.

Кортизолът също може да повлияе на това как щитовидната жлеза ще произвежда съответните хормони. Той засилва превръщането на тироксина (Т4) в неактивна форма на Т3 и това е друг фактор, който влияе негативно върху опитите за отслабване.

Изследвания доказват:

Учени от Норвежкия университет в Ставангер потвърдиха, че стресът затруднява отслабването. Те наблюдават затлъстели индивиди с индекс на телесната мазнина над 35 (това е II степен на затлъстяване). Доброволците са водили здравословен начин на живот в продължение на 22 седмици - приемали са здравословна храна, участвали са в тематични семинари и са тренирали физически. И въпреки това са свалили само по няколко килограма.

Каква е причината? По време на изследването учените открили в телата им значително повишаване на концентрацията на кортизол в кръвта. То все още се поддържало на високо ниво няколко месеца след експеримента.

Често се казва, че хората с наднормено тегло трябва да променят диетата и упражненията си, за да отслабнат. Но преди това те трябва да се справят със стреса, казва професор Брайън Фос, съавтор на изследването.



Как по естествен начин може да се намали кортизолът в организма?


Хората, които са в състояние на постоянен силен стрес, имат липса на апетит, което също се дължи на високи нива на кортизол, който „изключва“ стомашно-чревния тракт. Между другото, кортизолът засяга не само метаболизма. Когато тялото произвежда коритзол в големи количества, могат да възникнат проблеми с паметта и концентрацията, както и невъзможност за творческо мислене, безсъние, намалено либидо, депресия и лоша стабилност.

Този хормон също така води до навлизане на големи количества захар в мускулите и това допринася не само за затлъстяването, но и за заболяване от диабет. За щастие има начини да намалите излишния кортизол в тялото.

Системната физическа активност е полезна – (но не прекалено тежка и интензивна, защото ще повиши отделянето на кортизол). Танците също помагат. Високите нива на този хормон ще намалят продължителността на съня – научни изследвания са потвърдили, че липсата на сън може да причини наддаване на тегло.

Важно е и това, което ядем. Например, продължителното прилагане на нискокалорични диети и други хранителни дефицити увеличават производството на кортизол и от там - отслабването става неефективно. Поддържането на този хормон на ниско ниво допринася за по чести почивки, на желание за занимание с това, което обичате, а също и за добри взаимоотношения с околните.

Четете още: Тайният хранителен режим на Катрин Зита-Джоунс