Автор
Антония Дамянова

Какви въглехидрати да приемате, когато отслабвате: Добавете ги към диетата си и теглото ви бързо ще спадне

Въглехидратите са важен източник на енергия за нашето тяло. Те са съществена част от здравословното и балансирано хранене. Въпреки това, когато става въпрос за отслабване, много хора спират тотално да ги консумират. В тази статия ще ви покажем как да избегнете това.

На първо място, важно е да разберете, че не всички въглехидрати са еднакви!

Те се класифицират на прости и сложни. Простите въглехидрати, като захар и сиропи, се усвояват бързо от тялото и могат да доведат до рязко покачване на нивата на кръвната захар. Сложните въглехидрати, като пълнозърнести храни, зеленчуци и бобови растения, съдържат повече хранителни вещества и освобождават енергия с течение на времето.

Когато отслабвате, е важно да изберете сложни въглехидрати, които са богати на хранителни вещества и имат нисък гликемичен индекс (ГИ). Храните с нисък ГИ причиняват бавно и стабилно покачване на кръвната захар, което помага за контролиране на апетита и нивата на енергия.

Какви въглехидрати могат да бъдат включени в диетата за отслабване? Ето някои полезни опции:

Пълнозърнести храни: овес, ечемик, киноа и други пълнозърнести храни съдържат фибри, витамини и минерали. Богати са и на сложни въглехидрати, които се усвояват бавно и осигуряват дълготрайно усещане за ситост.

И така, нека да видим въглехидратните храни, подпомагащи отслабването:

Консумацията на картофи, тестени изделия или какъвто и да е вид богата на въглехидрати храна няма автоматично да доведе до наддаване на тегло. Всъщност австралийските диетични насоки препоръчват 45-65% от енергийните нужди на организма да се подсигуряват от въглехидрати. Доказано е, че яденето на някои въглехидратни храни може да подпомогне както загубата на мазнини, така и мускулния растеж.

1. Ечемик

Ечемикът е с високо съдържание на фибри, молибден, селен и магнезий и е сред най-питателните сложни въглехидрати. Фуражната култура е най-лесно да се включи в супи, но също така и в други ястия, като например ризото. В 100 г порция перлен ечемик има почти 4 грама фибри и малко над 120 калории. Това го прави чудесна храна за отслабване и поддържане на цялостното здраве.

2. Боб

Този вкусен и богат на протеини и фибри вид боб е чудесен под формата на салата или супа. 100 г черен боб има изумителните 16 грама фибри и 340 калории. Бобът е питателна и засищаща храна, така че е добре да бъде част от менюто ви, ако искате да свалите няколко излишни килограми.



3. Кафяв ориз

Кафявият ориз е един от най-сложните въглехидрати. В 100 г от него има около 2 г здравословни фибри и малко над 110 калории. Кафявият ориз е идеална храна, която ще ви помогне за поддържането на перфектна фигура.

4. Булгур

Булгурът е чудесен пълнозърнест източник на енергия, който много специалисти препоръчват за консумация на хора, желаещи да отслабнат. Почти без захар, с 4,5 грама фибри и само 80 калории на 100 грама, зърнената храна представлява лесен начин за премахване на излишните килограми.

5. Нахут

Нахутът е сред най-богатите на протеини бобови растения, които също изобилстват от витамини от група В, желязо и фосфор. От нахут се прави хумус, който може да се използва при приготвянето на салати, сосове или сандвичи. Използването на 100 грама нахут под формата на хумус ще осигури на тялото ви около 17 грама диетични фибри и почти 20 грама висококачествен природен протеин. Бъдете внимателни с количеството все пак, тъй като 100 грама нахут съдържат около 365 калории.

6. Киноа

Тъй като киноата съдържа почти два пъти повече фибри от другите, хранителните й вещества се освобождават много по-бавно в кръвта, поддържайки балансирани нивата на захар, което от своя страна подобрява метаболизма. Освен това, в сравнение с други храни без глутен, киноата подпомага отслабването, тъй като съдържа по-ниски нива на свободни мастни киселини, които са свързани с инсулиновата резистентност.



7. Сладки картофи

Един голям сладък картоф съдържа около 27 грама въглехидрати, но е доказано, че повишава нивата на адипонектин – хормон, който регулира кръвната захар и спомага за насърчаване на метаболизма. Сладките картофи също така не съдържат мазнини и са източник на по-малко калории и натрий от белите картофи.

8. Царевица

Царевицата е чудесен източник на витамини и протеини. Те помагат за подхранване на кожата, косата и ноктите. Освен това допринасят за изгаряне на излишните мазнини и снабдяване на тялото с фибри, които стимулират чревната дейност. Ето още един интересен факт: ако смесите боб и царевица може да намалите теглото много по-ефективно, тъй като и двата продукта съдържат устойчиво нишесте - въглехидрат, способен да подобри метаболизма.

9. Паста

Пълнозърнестите тестени изделия са едни от основните продукти в списъка с диетични храни. Те съдържат сложни въглехидрати, които предоставят енергия и пречистват тялото от токсините.

И в заключение - когато избирате въглехидрати за отслабване, съсредоточете се върху естествени и питателни храни, контролирайте порциите и поддържайте здравословен начин на живот като цяло. Това ще ви помогне да постигнете и поддържате целите си за отслабване, като осигурите на тялото си енергията и хранителните вещества, от които се нуждае.

Ако имате някакви медицински състояния или диетични ограничения, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да разработите личен хранителен план, съобразен с вашите нужди и цели за отслабване.

Четете още: 15 най-добри храни за детоксикация - добавете ги към диетата си и ще се изненадате от ефекта