Автор
Теодор Муховски

15 най-добри храни за детоксикация - добавете ги към диетата си и ще се изненадате от ефекта

Пречистването на тялото се е превърнало в навик за много съвременни момичета и жени, които се грижат за здравето и фигурата си.

Но не всеки има време или възможност да премине през сложни процедури. Предлагаме ви алтернатива на детокса - за постепенното прочистване на организма е достатъчно да включите в диетата си продукти от този списък.

1. Зелени листни зеленчуци (зелени салати, целина, зеле, спанак)



Яжте ги сурови, добавяйте ги към бульони, зеленчукови салати, към гарнитури и пресни сокове: те могат да предпазят черния дроб от вредни токсини (пестициди, тежки метали).

2. Лимони



Правете си лимонада, добавяйте лимонов сок към дресинги за салати, топли ястия (много рецепти често изискват добавянето на пресен лимонов сок), пийте вода с лимон и мед - тя е отлично средство за утоляване на жаждата.
Накратко, не пренебрегвайте витамин С! Той отдавна е признат за витамин за детоксикация: прави всички токсини и нечистотии водоразтворими и лесно се извеждат от организма с допълнителни течности.

3. Кресона



Добавяйте по една шепа към салати, супи и сандвичи. Пиперливите листа на кресона ще действат като отличен диуретик, а също така ще осигурят на организма полезни минерали.

4. Чесън



Чесънът може да се добавя към повечето ястия. Освен че помага на сърцето, чесънът може да се използва и за стимулиране на чернодробните ензими, като помага на организма да филтрира токсините.

5. Зелен чай



Предпочитайте го пред черния чай и кафето. Богат на антиоксиданти, той е един от най-добрите начини да освободите тялото си от излишните течности, а съдържащите се в него катехини засилват функцията на черния дроб.

6. Кълнове от броколи



Кълнове от броколи се предлагат в магазините за здравословни храни и в магазините за биохрани. Те са полезни за хора със сърдечни заболявания, рак и стимулират производството на ензими).

7. Сусамови семена



Те са в изобилие в азиатските ястия като тахан, но можете просто да добавите семената към салатите, защото те предпазват чернодробните клетки от вредното въздействие на алкохола и "химикалите" (например антибиотиците).

8. Зеле



Първо, големите количества сяра, хлор и йод в него образуват съединения, които почистват лигавицата на стомаха и червата. Второ, зелето е богато на органични киселини, които подобряват храносмилането, подпомагат обмяната на белтъчините и усвояването на калция и предотвратяват превръщането на захарта и другите въглехидрати в мазнини.

9. Морски зеленчуци и ядливи водорасли



Те са богати на витамини и минерали и поради това са много полезни за храносмилателната система. Някои видове водорасли, като комбу, се смятат за особено ценни заради способността им да свързват и детоксикират организма.

10. Цвекло



Отчитано от специалистите по детоксикация като една от най-добрите храни за прочистване. То помага на храносмилателната система да работи правилно и да елиминира токсините. Затова пийте пресен сок от цвекло, добавяйте цвекло към салати и супи. Бъдете внимателни: Сокът от цвекло може да не е подходящ за всеки, а тези със стомашно-чревни и чернодробни проблеми трябва да са особено внимателни.

11. Джинджифил



С високо съдържание на витамини, аминокиселини и етерично масло, тази подправка може да подобри храносмилането и да стимулира образуването на стомашни сокове, което прави храната лесно смилаема. В комбинация с мента, черен бъз и бял равнец (като чай), джинджифилът облекчава силните болки в корема, плюс това нормализира кръвообращението. Изсушените джинджифилови люспи и смленият джинджифил са малко по-пикантни от пресния джинджифил и имат по-проникващ ефект.

12. Люти чушки и люти подправки



Те стимулират храносмилателната система и лигавиците и по този начин активират организма да елиминира токсините и отпадните продукти. Ако имате слаба храносмилателна система и не сте свикнали да ядете пикантни храни, използвайте минимално количество подправки.

13. Кръгъл кафяв ориз



Силно абсорбиращ продукт, богат на витамини и фибри, който почти никога не предизвиква алергични реакции. Опитайте се да купувате ориз, отгледан по естествен начин. Ако не можете да намерите кръгъл ориз, произведен от необелени зърна, използвайте кафявия дългозърнест сорт. Свареният кафяв ориз има благоприятно въздействие върху храносмилателната система.

14. Зехтин



Последните научни изследвания показват, че много младият, студено пресован зехтин е полезен за сърцето и кръвоносната система. Той също така стимулира храносмилателната система, като подобрява работата на стомаха, червата и черния дроб, и има жлъчегонно действие. Препоръчително е редовно да консумирате маслини преди хранене или да се отдадете на салати (плодове и зеленчуци), които са залети със зехтин.

15. Плодове



Плодовете имат всички добри качества: витамин С, фибри, антиоксиданти и високо съдържание на течности. И нищо не е по-вкусно от месестата част на зрял плод, независимо дали е манго, праскова, диня, круша или друг плод.

Четете още: Съдържа ли мазнини динята и отслабва ли се от нея?