Според учените проблемите със съня ни правят по-податливи към хранителни изкушения. За да докажат твърдението си те извършват функционален магнитен резонанс на 25 мъже и жени с нормално тегло, докато гледат снимки на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, и нездравословни, като пица, понички, сладкиши.

Сканирането е проведено след пет поредни нощи, при които сънят на доброволците в ограничен до четири часа, а след това е удължен до девет часа на денонощие.

При сравняването на резултатите се установява, че краткият сън стимулира апетита и нездравословното хранене.



Причината за това се крие в два много важни хормона. При недоспиване се повишава отделяне на грелин – хормон, който стимулира апетита, а от друга страна се потиска синтезът на лептин – хормон, ограничаващ апетита.

7-8 часовият сън на нощ е важен за поддържането на теглото, тъй като предпазва от трупането на излишни килограми и затлъстяване. Не за първи път изследване показва, че ограниченият сън има връзка с риска от проблеми с теглото, отбелзват учените.

Това в някаква степен може да обясни и защо с напредване на възрастта някои хора са склонни към напълняване и проблеми със съня, както и защо работата, свързана с нощен труд, повишава риска от наднормено тегло.