Автор
Ива Петрова

Отговорът на вечния въпрос: Мога ли и как да отслабна без да тренирам?

В следващите редове ще научите отговора на вечния въпрос - възможно ли е и как да отслабнете, като намалите броя на калориите, но без упражнения? Прочетете и ще разберете начина, който ще ви помогне да получите фигурата на мечтите си, уверява Холи Блуменберг.

"Клиентите на моя фитнес център от време на време ми задават следните въпроси: „Наистина ли трябва да правя всички тези упражнения, за да отслабна?“ Или: "Аз работя здраво, защо теглото ми не спада?" Има и такива, които веднага след като дойдат във фитнеса, се опитват да разберат как да отслабнат бързо без диети и тренировки. Накратко, отговорите ще бъдат: „Само за да отслабнете, изобщо не е нужно да спортувате“ и „Правите всички тези упражнения и не отслабвате само защото продължавате да консумирате твърде много калории .

В крайна сметка всичко се свежда до приетите и изразходваните калории. За здравословно отслабване подчертаваме - за здравословно, трябва да намалите калориите и да спортувате. Въпреки това, някои от моите клиенти смятат, че само упражненията ще са достатъчни. Те вярват, че няколко часа интензивно натоварване и вдигане на тежести ще реши всичките им проблеми. Те вярват, че теглото ще спадне от само себе си.



Разбира се, това не е вярно! Всъщност, ако тренирате три пъти седмично, изгаряйки около хиляда калории всеки път, тогава това ще бъде достатъчно само за намаляване на теглото с по-малко от половин килограм на месец. Лесно можете да "компенсирате" тези загуби, като хапнете допълнително през деня или си позволите да нарушите диетата веднъж. Трябва да разберете, че упражненията ви помагат да станете по-здрави и дисциплинирани, но не допринасят непременно за загубата на тегло. Ако първоначално се интересувате само от едно нещо - възможно ли е да отслабнете без тренировки, не е изненадващо, че можете лесно да се наситите на фитнеса, защото работите усилено, но резултатите не се виждат.

И да - можете да отслабнете и без спорт

Истината е, че можете да отслабнете и без да спортувате. Ако трябва да се отървете от значително количество килограми, тогава единственият начин да направите това е да намалите приема на калории. Намалявайки приема на калории с 500 на ден от обичайното количество, ще губите около 0,5 кг тегло на седмица. Знайте обаче, че намалявайки теглото си по този начин, вие се отървавате не само от мазнини, но и от мускули. Освен това много скоро ще достигнете рационалния дневен прием на калории на здравите хора от 1200-1500 калории и повече няма да можете да отслабвате по този начин.

Има поне още два аспекта, които трябва да вземете предвид при бързо отслабване без тренировки. Първо - на местата, където мазнините се стопяват, кожата ви със сигурност ще увисне и изобщо няма да изглежда привлекателна. И второ - заедно с мазнините със сигурност ще загубите и мускули, а те са необходими за изграждане и поддържане на красива и здрава фигура.

Следователно, когато отслабвате, трябва да се опитате да ги поддържате или дори да ги изградите, а без тренировка това е невъзможно. След това ще говоря за моята формула за отслабване. Сега съм на 59 и през 2012 отворих собствен фитнес клуб. Един ден, преди много години, CrossFit промени живота ми. Сега моите клиенти са на възраст 17-67 години и знам със сигурност, че никога не е късно да започнете да спортувате. Това ще ви помогне да започнете успешна кариера или да поддържате форма и да удължите здравословния си живот. Моята формула показва, с прости думи, как намаляването на приема на калории и упражненията ще ви помогнат да отслабнете.



Моята формула за отслабване


Ако една жена с тегло около 80 кг (което е много, ако искате да изглеждате като нимфа) консумира 2375 калории на ден, за да поддържа теглото си, тогава като намали дневния си прием на калории със 776 калории, тя ще получи седмично намаление от 5435 калории. Ако поради тренировка тя увеличи дневните си енергийни разходи само с 300 калории, тогава тя ще изгаря около 2100 калории на седмица. Събираме тези две цифри и получаваме около един килограм загуба на тегло на седмица.

Разбира се, тази стойност е средна и може да варира. Честно казано, за този пример оптималната загуба на тегло на месец не трябва да надвишава два килограма. Ако сте относително здрави и нямате проблеми с метаболизма, тогава подобна формула определено ще даде своя резултат. Но като отслабнете само чрез диета, ще загубите мускулна маса. В крайна сметка определено ще станете по-малко силни и телесният ви състав ще се промени. Дори теглото ви да спадне значително, индексът на телесна маса и процентът на телесните мазнини може да не се променят толкова, колкото бихте искали.

Контролирайте процента на телесните си мазнини след загуба на тегло


Огромен недостатък на отслабването без упражнения е фактът, че когато се върнете към обичайната си диета, теглото се връща. Едва ли ще успеете обаче да върнете мускулната маса толкова бързо, така че повечето от новонатрупаните килограми ще отидат в мазнини, т.е. процентът на мазнините в тялото ще стане дори по-висок, отколкото преди началото на диетата.

Още ли се чудите дали е възможно да отслабнете без упражнения?


Ако правите това често, рискувате да развиете така наречения „йо-йо синдром“, с който много от нас са запознати. Всеки път, когато отслабнете без упражнения и след това отново напълнеете, вие влошавате състава на тялото си. За съжаление ставате по-дебели и мускулите ви стават по-малки. Мускулите изгарят калории, но мазнините не, така че очевидно колкото по-високо е съотношението между мускулна маса и мазнини, толкова по-висока е скоростта на метаболизма и качеството на вашата фигура.

Ако се придържате към този принцип на отслабване за дълго време, ще нарушите баланса на индекса на телесна маса и процесът на отслабване ще става все по-труден за вас поради неправилното съотношение на мазнини към мускули. Въпреки факта, че теглото ще намалее, процентът на мазнините в тялото само ще се увеличи. В резултат на това теглото може да е нормално, но фигурата ще изглежда нездравословна и отпусната.

Така че - да отслабнете ли без упражнения?

В крайна сметка само ще навредите на себе си. Ако продължавате да се притеснявате защо, като правите всички тези упражнения не можете да постигнете желаното тегло, отговорът е много прост, приемете го като аксиома: тренировките не могат да компенсират липсата на правилна диета! За да бъдете един ден доволни от фигурата и теглото си, трябва да комбинирате упражнения и диета. Поотделно те няма да ви дадат никакъв резултат, поне не в дългосрочен план.

Моля, яжте здравословно, не просто намалявайте дневните си калории. Яжте качествено месо, зеленчуци и плодове. Не се вкопчвайте в хранителните пакети за контрол на диетата, заместители на храненето или други хитри трикове."

Опитайте се да не ядете силно преработени храни и напълно се откажете от бързото хранене. Само рационалният подход ще ви помогне да отслабнете.

Автор: Холи Блуменберг

Четете още: Водната диета, която прави чудеса: Ето как да я спазвате, за да се стопите