Автор
Антония Дамянова

Съдържа ли мазнини динята и отслабва ли се от нея?

Какво по-хубаво и освежаващо от парче хрупкава сочна диня през лятото.

Всъщност хората, които смятат динята за плод, са прави, както и тези, които я смятат за зеленчук. Подобно на другите плодове, динята е продукт на растение, отделящо семена и има типичния сладък вкус. Истината обаче е, че динята е от семейството на тиквите и краставиците и поради това мнозина я смятат за зеленчук.

Този вкусен и хранителен дар на природата е истинско блаженство за сетивата през най-горещия сезон на годината. Но тя е не само вкусна и радваща небцето и душата, но и чудесен помощник в борбата с килограмите. На всичкото отгоре динята е и чудесен лек за организма.

На прага на дългоочакваните слънчеви дни, когато на власт е Нейно Величество Динята, се опитваме да отговорим на въпросите, които най-много вълнуват нейните почитатели - съдържа ли мазнини динята и отслабва ли се от нея?

Всеизнестно е, че динята се състои предимно от вода. 92% от масата на динята е заета изцяло от вода. Но този великолепен плод и е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Динята не съдържа мазнини, което я прави чудесна добавка към всяка диета.



Относно отслабването, консумацията на диня е изключително полезна. Тя е нискокалорична храна, съдържаща около 30 калории на 100 грама. Богата е на фибри, което помага за усещането на ситост и контролирането на апетита. Консумирането на диня може да помогне да се удовлетвори и гладът към сладкото, избягвайки по този начин приема на повече количества калории.

Високото съдържание на вода в динята помага изключително за хидратацията на организма. А добрата хидратация е важна при отслабването, тъй като помага за поддържането на добрия метаболизъм и енергийната функция на тялото.

Важно е да се отбележи, че динята сама по себе си не е магическо средство за отслабване. Разбира се, за да постигнете и поддържате здравословно тегло, трябва да се придържате към балансирана и разнообразна диета, включваща и други хранителни групи, която да комбинирате с физическа активност.

Като цяло, динята може да бъде част от здравословното хранене и помощник в борбата с килограмите, но трябва да се консумира в рамките на разумни количества и в ссъчетание с други хранителни продукти. Винаги е добре да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да започнете нов режим на хранене или диета с този удивителен и вълшебен плод.

Четете още: За да бъде отслабването ви успешно: Кои 10 вещества помагат за изгарянето на мазнините?