Автор
Woman.bg

Най-опасните съставки в козметичните продукти – II част

Продължение...

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate

Евтин химикал, който най-често намира приложение в производството на шампоани заради дълбоко почистващите си и пянообразуващи свойства. Те са производни на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представят като продукти на кокосото масло.

Нежеланите реакции, които може да произходят, най-често са обриви, прекомерна сухота, пърхот, ето защо хората с чувствителна кожа трябва да бъдат много внимателни при избора на козметика.

Petrolatum

В козметиката се предпочита заради омекотяващите си свойства. Но тази съставка няма подхранващи свойства за кожата, но за сметка на това може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата като причини сухота и напукване.

Производителите предпочитат Petrolatum защото е неимоверно евтин, но в същото време той успешно може да предизвика оплакванията, които твърдят, че облекчава.

Propylene Glycol

Представлява безцветна и безмирисна течност, произвидна на природния газ. Широко се използва както в козметиката, така и в много други препарати, които ползваме у дома.

Известно е обаче, че предизвиква алергии, обриви и даже екземи. Ако на някой етикет прочетете Пропилен гликол или Полипропилен гликол, то бъдете сигурни, че този продукт е базиран на синтетични съставки.

Четете още: Проблеми с изкуствените мигли за Кели Роуланд

Синтеттични оцветители

Целта на производителите е чрез тях да направят своите продукти по-привлекателни за купувачите. В списъка на съставките може да бъдат изписани по следния начин: FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6. Но синтетичните оцветители трябва на всяка цена да бъдат избягвани, тъй като могат да са канцерогенни.

Синтетични аромати

Те могат да имат да съдържат повече от 200 съставки. А същевременно на етикета кратко е написано "аромати". Но синтетичните аромати "успешно" могат да предизвикат главоболие, световъртеж, обрив, хиперпигментация, кашлица, дори повръщане. Ето защо дерматолозите често препоръчват да избираме козметични продукти без аромати.

Четете още: Съвършена грижа за лице с куркума