Сигурно вече знаете, че да обръщате внимание и да насърчавате креативната страна на детето ви е много важно, но в чести случаи проектите, с които се заемат те, се свеждат до следване на вашите инструкции.

Това със сигурност е полезно, но и не трябва да пренебрегвате това, до което то може да стигне само.

Ето няколко идеи как да вдъхновите собствените си деца.

1. Давайте личен пример.

Възпитавайте и насочвайте детето си, защото е изключително вдъхновяващо за тях да участвате в заниманията им, а не само да им давате насоки.

По този начин те ще се убедят, че наистина се интересувате от успеха им и ще почувстват подкрепата ви. А може дори да научите нещо ново, докато го правите! Така че следващият път, когато детето ви се нуждае от помощ за даден проект, вместо да му обясните как трябва да се направи, просто се присъединете и се опитайте да го завършите заедно.

2. Поощрявайте активността.

Обърнете гръб на компютрите и телефоните, вземете някакви инструменти, дори чук ще свърши работа, пирон и дърво и направете нещо заедно. В процеса детето ви може да открие нещо ново, което му харесва. Също така ще му помогнете да оцени по нов начин времето, когато това е било нещо обичайно и не е имало видео игри или интернет.



3. Очаквайте повече от детето си.

Изкушаващо е да се опитвате да помогнете на детето си във всичко, но да го държите за ръка постоянно може да ви изиграе лоша шега и то да си помисли, че не може да го направи без мама.

Вместо това дайте възможност и оставете отговорността на детето си и очаквайте повече. Наистина е невероятно на какво са способни, ако ги побутнете в правилната посока и ги оставите да реализират собствените си идеи. Просто им дайте средствата и нека се развихрят.

4. Осигурете им нужните материали.

Не пропускайте да обзаведете детето си с необходимите неща , за да покаже креативността си. Вместо да пуснете телевизора вкъщи, заменете това време с игри, които поощряват въображението като къща за кукли, електрическо влакче или сглобяем сет. Не само, че това помага на детето да мисли абстрактно, но и осигурява възможност то да експериментира.

5. Помогнете му да си намери другарче.

Присъствието на родителите със сигурност е от първостепенна важност, но също решаващо е и какви хора се допускат до него. От значение е то да е сред други деца на неговото ниво, за да учат заедно например, което ще е вълнуващо за детето ви и ще му даде мотивация. Потърсете и извънучебни занимания и лятно училище, където децата работят заедно в екипи, за да създадат някой проект. Може също да ги съберете и вкъщи.

6. Ценете най-вече усилието, не толкова резултата.

По-важно е да окуражавате детето си постоянно. Когато то само осъзнае, че има умения, потенциал и идея как да направи нещо, мотивацията му е много по-силна именно заради това, а не идва от външни източници, които да му дават тласък.

7. Накарайте го да опита нещо ново.

Разкажете на детето си за различни култури и начин на живот. Това ще отвори ума към различни начини да се направи нещо. Заведете го на някое непознато място, дори и да е в града, в който живеете. Бихте могли и да опитате заедно кухнята на друга държава и после да прочетете нещо повече за културата им. Така детето ви ще види собствения си свят от друга гледна точка.

8. Имайте нагласата, че то може да е различно.

Различните мозъци обработват информацията по различен начин, затова не притискайте детето си да направи нещо или да учи по определен начин, ако има по-подходящи опции. Опитайте различни методи и го оставете да прецени кой е най-ползотворен. Приемете колко е уникално вашето дете!

9. Помислете за бъдещето.

Чудесен начин да обсъдите как детето ви да постигне целите си и какви стъпки да предприеме е да му предложите да го напише.

Добре е децата да имат идея по въпроси като тези с какво искат да се занимават след пет години, за какво искат да ги харесват приятелите им, какво искат да правят през свободното си време, какво иска да работят и т.н.

10. Оставете ги да изградят свои цели.

В училище винаги има доста тесногръди идеи за това какво е готино и модерно, но вашето дете не трябва да се вписва в такива норми и мнения. Децата винаги могат да направят това, с което се занимават готино по техен индивидуален начин, независимо дали става въпрос за футбол, виолончело, танцуване, писане или шах. Обяснете им, че ако се трудят и обичат това, което правят и му се отдадат напълно, тогава то си стува.