шеф Никола Симеонов
Пиле фрикасе, но мааалко по-така
Не че и класическото фрикасе е лошо, просто го свързваме с онази брашняна каша, която правят в столовете.
А тук имаме и всички необходими компоненти - картофи на дъното, печен лук в соса и златисто пиле отгоре. Първо нарязваме картофите на шайби и ги нареждаме на дъното. Запържваме леко кожата на пилето, заедно с разполовения лук. Преместваме върху картофите и в същия тиган запържваме малко лук и чесът на ситно в маслото, и накрая прибавяме брашното. Изсипваме виното, сметаната и млякото. Овкусяваме с подправките, слагаме мащерката и изсипваме в тавата. Печем на 180 градуса, за около 40 минути.
6 горни пилешки бутчета
6 картофа
4 глави лук
50г масло
3сл брашно
500мл прясно мляко
1чч сметана
1чч бяло вино
4 скилидки чесън
6 стръка мащерка
Индийско орехче
Черен пипер
Сол