Доброто вино зависи от доброто грозде. А доброто грозде - от доброто лозе.
Елина Спасова се занимава с вино вече 20 години.
Завършила е множество сомелиерски курсове и такива за правилно съчетаване на вино и храни във Франция. Била е в журито на международния конкурс VINITALY.
От 12 години е Директор маркетинг и корпоративни комуникации на компанията Домейн Бойар.
За мен виното е изкуство! Доброто вино се прави със страст, много добри познания за процесите и лозята, опит и разбира се - добър екип! То е напитката, която носи дълбочина и се пие с наслада и удоволствие.
То е важна част от изисканата култура на храненето. Вид пътуване на сетивата, чрез вкусове и аромати. В съчетание с различни вкусни ястия от най-различни световни дестинации, то носи вълнуващи преживявания за сетивата. Така то ме вдъхновява в моята работа вече 20 години. Да познавате характеристиките на добрите вина, спецификите на сортовете, правилното съчетание на виното и храната си струва, защото така задълбочавате вашето удоволствие и наслада, когато го консумирате правилно. Има толкова интересни места и изби по света, които си струва да бъдат посетени и опитани вината им. То дава възможности за интересни открития и творчество.
Виното ви помага да развивате потенциалът си за усещане на вкусове и аромати, то е култура на сетивата.
Много е важен произхода на гроздето - да е отгледано с правилна грижа, да е от район с добри климатични условия (или така наречения тероар) и да се обере в точния момент. И това е само първата част от процеса - съвместната работа на природата и човека да отгледат гроздето по най-добрия начин. Втората е в уменията на този, който го прави. Това е работата на енолозите - познанията и уменията им се съчетават с творческия процес, с тяхната философия. Важни са условията, в които ще поставят гроздовия сок да се развива, за да го превърнат в най-доброто вино.