Елина Спасова

Елина Спасова

Розови скариди с розово вино

Днес ще ви предложим интересна комбинация от ароматни розови вина, които се комбинират чудесно с розови скариди.

Селектирала съм 6 различни вина, които искам да ви покажа, и които всички са суер подходящи за нашата рецепта. Те се отличават по вкус и цвят, като се постарах да избера най-актуалните и интересни бутилки за сезона. Тук имаме прекрасното българско розе от сорта Мелник 55 - Кортен Натура на малката бутикова изба - Кортен, розето на известната марка вина Quantum, което е интересна комбинация от сира и пино ноар, френското розе Paradiso Mediterraneo от сорта Гренаш Ноар, както и страхотния бленд между Сира и Мурведър в розето PURE PINK, но днес ще избера със рецептата да съчетаем нещо революционно и различно, нетипично - а именно - новозеландско вино Nelson Cliffs, което е розе от белия сорт - Совиньон блан.
Знете ли, че нюансите на розовото варират от тъмно розово, през така нареченото „сьомга розово“, „розова праскова“, до супер финото „бледо розово“ наречено цвят „лучена люспа“.
Шеф Никола избра да приготви розови скариди, които прекрасно се допълват с виното, те са лесни за готвене, като при тях е важно да обърнем внимание и да следваме следните съвети:
Скаридите не трябва да се готвят прекалено дълго, за да не станат твърди.
Трябва да ги готвим на висока температура, за да хванат характерния си загар.
Цвета на виното подсказва вида на храната, с която можем да го съчетаем.
Когато готвим с вино е важно да използваме същото вино, което след това ще консумирате с ястието, защото вкусът и ароматите на виното, ще бъдат част и от ястието ни.
Насладете се на тази прекрасна комбинация от розов совиньон и скариди и не забравяйте, живота е розов и прекрасен.