шеф Никола Симеонов

шеф Никола Симеонов

Как да направим перфектен яйчен крем

Аз съм Никола Симеонов и днес ще ви дам няколко съвета как да използвате яйца в кремове, без да се пресичат.

Много хора се притесняват да използват яйца в кремовете, защото накрая свършват с бъркани сладки яйца. Това се случва, защото яйцата се нагряват прекалено бързо, белтъчините в тях коалулират и те се разделят в течността. За да не се получи така, можем да направим няколко неща:

1.     Да нагряваме яйцата много бавно, на 60,70 градуса и така няма да се пресекат.

2.     Да темпрерираме яйцата, т.е да сложим малко от горещата смес в тях и след това да смесим всичко заедно.

Киселината от лимона също помага за заздравяване на белтъчните връзки

След това прибавяме към горещата течност и бъркаме усърдно, докато се сгъсти. И ето така получаваме перфектния гладък яйчен крем. Следва да изсипем върху готовия яйчен блат.

Оставям го настрани да се охлади, а през това време ще разбия белтъците.

Друго нещо, което можем да направим е да добавим малко нишесте в яйцата, когато то се нагрява, поема по-голямата част от топлината и действа като буфер, по този начин не позволява на белтъците да се нагряват прекалено бързо.

В случая искаме белтъците само да се запекат, а вътре да останат меки и пухкави, за което ще използвам грил функцията на фурната.

Фурната разполага с удобен за използване дисплей  с подробна информация за програмите. И най приятната част на тази фурна е, че има керамични плочи в задната си част, които при нагряване се самопочистват.

Това бяха моите съвети за гладки кремове с яйца!