чаен експерт Доминик Мариот
Как да приготвим правилно чая?
Ще използваме традиционните мерки за насипен чай: 1 лъжичка на човек и една допълнителна за чайника.
Другото важно нещо, от което се нуждаете е топла вода и е препоръчително тя да бъде прясна вода. В идеалния случай трябва да бъде филтрирана, за да се премахнат всички примеси или вкусове.
Твърдостта на водата има голямо значение.
Температурата е друг важен фактор, обикновено трябва водата да заври до 100 градуса, но има видове чай- като зеления, които е препоръчително да се приготвят на по-ниска температура. Ако нямате уред, с които да измервате температурата, можете просто да изключите котлона, когато тя заври и да я оставите за около минута.
Обинковено за насипния чай е необходимо повече време за запарване от пакетчетата - поне 5 минути варене, а за някои вкусове дори повече.