шеф Ивайло Петков
Как да фламбираме лесно патица
Патицата е невероятно вкусно месо и е истински деликатес. Тя е чудесен вариант за бързо готвене.
Предварително измийте и подсушете патицата, след което я натрийте със сол и прясно смлян черен пипер.
Сложете да се пече и периодично я мажете със смес от масло и мляко с помощта на четка.
За фламбирането ви трябва алкохол - коняк, ром. Важно е градусите на алкохола около 55. Преди самото фламбиране алкохолът трябва да леко подгрят. В никакъв случай не го наливайте директно от бутилката. За целта трябва да се използва съд с дълга дръжка. Патицата се залива с алкохола и се запалва. Оставя се по-голямата част от алкохолът да изгори след което пламъците се задушават с капак.
фламбирането е изключително ефектно и ще придаде интересен допълнителен вкус на патешкото.
Оставете да се охлади и я нарежете. Може да поднесете печената патица с картофена салата или зеленчуци.