Автор
Теодор Муховски

Истинската причина мъжете да не вършат домакинската работа

Жените вършат повечето домакински задължения, защото мъжете не виждат бъркотията по същия начин, смятат учени от университета в Кеймбридж.

Докато мъжете гледат на купчината чинии в мивката или трохи на плота като на бъркотия, жените го възприемат като работа, която трябва да се свърши и изпитват желание да го направят.

Смята се, че това идва от дълбоко вкоренено социално обучение, което свързва мозъка на мъжете и жените по различен начин още от ранна възраст.



Жените имат инстинктивно желание да подредят, ако видят разхвърляно, докато мъжете никога не получават тази принуда и следователно могат да гледат купчина пране в разхвърляна стая, без да изпитват нужда да го оправят.

Това води до ситуация, при която жената е в капан между това да свърши домакинската работа възможно най-скоро и също така да се увери, че не поема само тя домашното бреме.

„Теорията за достъпност“

Философи от Кеймбридж изследваха защо жените като цяло са оставени да вършат повече домакинска работа от мъжете и защо представителите на силния пол не виждат този дисбаланс.

Проблемът според тях е, че мъжете и жените възприемат това, което виждат по различни начини. Те нарекоха това явление „теория на достъпността“.

„Ние предполагаме, че за много домашни задачи жените са по-склонни да възприемат съответната възможност за домакинска работа.“



Проф. Паулина Слива, философ от Виенския университет, която е работила по темата, докато е била в университета в Кеймбридж, каза, че този механизъм е подкрепен от науката.

„Невронауката показа, че възприемането на възможност може да задейства невронни процеси, които ви подготвят за физическо действие“, каза тя.

„Това може да варира от леко желание до непреодолима принуда, но често е необходимо умствено усилие, за да не се действа според възможността.“

Всеки човек вижда определено нещо и го възприема по различен начин. Например, един човек може да види празнина между два обекта като възможност за прескачане или дърво като възможност за катерене, докато друг може да мисли, че и двете неща са невъзможни.

„Неравенство на когнитивното натоварване“

Д-р Том МакКлеланд от катедрата по история и философия на науката на Кеймбриджкия университет казва, че прилагането на тази теория в дома може да обясни неравенството в работното натоварване.

Мъжете и жените виждат домашната ситуация по различен начин в резултат на това как са били отгледани.



„Това поставя жените в ситуация на неравенство на труда, или неравнопоставеност на когнитивното натоварване“, казва проф. Слива.

„Някои умения са изрично обусловени от пола и от жените се очаква да вършат повече домашни задължения, отколкото мъжете.

Философите подчертават, че „хипотезата за възприемане на възприемането на възможността за пола“, както я наричат, не е за освобождаване от отговорност на мъжете.

Само защото мъжете не правят инстинктивно прескачане от бъркотия към задача и не изпитват импулса да подредят, не означава, че не са способни да вземат такова решение.

„Можем да променим начина, по който възприемаме света чрез непрекъснати съзнателни усилия и култивиране на навици“, казва д-р Макклеланд.

„Мъжете трябва да бъдат насърчавани да се противопоставят на свързаните с пола норми, като подобрят своята чувствителност към възможностите за домакинска работа.

„Човек може да вземе решение да мете трохите всеки път, когато чака чайникът да заври, например. Това не само би помогнало да изпълняват задачите, които не виждат, но постепенно би преквалифицирало възприятието им, така че да започнат да виждат възможността в бъдеще.

Четете още: Каква жена си ти, ако не знаеш как да переш мръсни чорапи: топ трикове, които ще ви улеснят