Автор
Теодор Муховски

Защо не трябва да спите с крака към вратата и още 5 забрани за сън

Много от тези неща са просто суеверия. Но някои от тях имат научна основа.

Много хора очакват уикенда, за да си поспят след тежката работна седмица. В това няма нищо лошо, но го направете както трябва, като спазвате някои забрани. А ето някои от тях, които наистина си струва да вземете предвид, когато затваряте вратата на спалнята зад себе си, като решението зависи от вас.

Не спете с краката си към вратата

Фън Шуй наистина съветва да не правите това. Смята се, че енергията, която циркулира в човешкото тяло, лесно изтича през вратата, докато спим. А скандинавците и славяните са смятали вратите за портали към другия свят. По време на сън душата може да излезе през вратата, да се изгуби и да не намери пътя обратно. Освен това вратата отваря портал към тъмния свят, откъдето могат да дойдат зли същности и да завладеят душата на спящия. Първият признак, че през нощта сте обезпокоявани именно от тези същности, са кошмарите, от тях вие продължавате да се събуждате и на сутринта се чувствате победени.



Психолозите твърдят, че много хора предпочитат да държат вратата отворена през цялото време, дори и в съня си. Това ги кара да се чувстват по-комфортно.

А едно популярно суеверие гласи, че мъртвите се изнасят със стъпала във вратата. А да спите в такова положение означава да си донесете смърт. Единствената причина обаче да преместите леглото, за да спите с глава към вратата, е собственото ви удобство.

Не спете пред огледало

Огледалата в спалнята не са препоръчителни: широко разпространено е мнението, че спящите хора не трябва да се отразяват в огледалото, иначе ще има неприятности. Възможно е да се повлияе негативно и на семейните отношения. Ако сутрин трябва да погледнете отражението си, тогава поставянето на огледало в гардероба (от вътрешната страна на вратата) ще ви позволи да спазите правилата и да удовлетворите желанията си.



Без стайни растения в спалнята

Цветята работят в наша полза през деня: произвеждат кислород, почистват въздуха. Но вечер, когато няма слънце, те вършат същата работа, както и ние, като консумират скъпоценния кислород. Затова или трябва да отворите прозореца, или е добре да преместите цветята навън. Между другото, не дръжте букети и в спалнята. Силният аромат рискува да ви причини главоболие и да ви попречи да заспите добре през нощта.

Не спете с глава към прозореца

Това суеверие идва от същото място, от което идва и знамението за вратите. С краката към вратата, а с главата към прозореца - това е логично! Според знаменията злите духове обичат да гледат през прозорците през нощта и да влизат в главите на хората. Единственият реален риск, пред който се изправяте, заспивайки с глава към прозореца, обаче е да се простудите заради течение, но фън шуй препоръчва просто да не поставяте леглото си на линията легло-прозорец.



Не бива да спите на светло

Това изобщо не е суеверие. Това е медицински факт: трябва да спите в пълна тъмнина. Ако в стаята има източник на светлина или спалнята е осветена от улични лампи, производството на мелатонин, хормона на съня, в организма се нарушава. Това ни кара да се чувстваме уморени и лишени от сън през деня. И дори започваме да ядем повече, за да помогнем на организма да се справи със стреса.

Не трябва да спите с дрехи

И в подкрепа на това има много научни доказателства. На първо място, когато спим голи, хормонът мелатонин се произвежда по-добре: той помага за поддържане на младостта, намалява хормона на стреса кортизол, подобрява външния вид на кожата и косата. Той също така води до по-дълбок сън, а мъжете, които предпочитат да спят голи, имат по-добро качество на спермата.

Четете още: 3 начина да изкарате хормоните и антибиотиците от пилето