Децата, които не са ваксинирани по схема, няма да бъдат допускани в училище. Ако нарушат закона, родителите рискуват глоба до 500 евро, а децата под 6-годишна възраст ще бъдат връщани у дома, съобщи британската телевизия BBC.

Решението е взето, след като месеци наред в Италия се води бурен дебат за задължителните ваксини.

Съгласно т.нар. закон „Лоренцин“ – на името на бившия здравен министър, който го предложи – децата трябва да са преминали през всички задължителни имунизации, преди да тръгнат на училище. Сред тях са ваксините за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

Наредбите, заложени в закона, предвиждат децата под 6-годишна възраст да бъдат недопускани или изключвани от детските ясли и градини, ако липсват доказателства за нанесени ваксини.



Законът вече е в сила от 11 март, понеделник, 2019 г.

„Сега всички имат време да наваксат“, заяви здравният министър Джулия Грило пред вестник La Repubblica, която е член на популистката партия „Пет звезди“. Любопитното е, че самата тя дълго време защитаваше родителите, които отказваха да ваксинират децата си, съобразявайки се местното антивакс движение.

По време на първата си бременност министър Грило заяви, че бебето ѝ няма да бъде ваксинирано. Не след дълго обаче тя промени промени мнението си и заяви, че правителството ще подкрепи имунизацията, призовавайки 800 000 бебета, деца и младежи да бъдат ваксинирани.

Днес тя е стигнала толкова далеч, че въпреки опитите на вицепремиера Матео Салвини да удължи срока за въвеждането на закона в сила, тя категорично отсича: „Правилата са прости: НЯМА ВАКСИНА – НЯМА УЧИЛИЩЕ“.


Местните власти дори са намерили начини за овладяване на ситуацията, съобщават италианските медии.

В Болоня родителите на около 300 ученици са получили писма, които гласят, че децата им са отстранени от занятия, а имунизационните досиета на близо 5000 италианчета не са актуализирани.

В други части на Италия обаче на родителите все пак са отпуснати още няколко дни след изтичането на срока.

Има ли вече резултати вследствие на закона?

Целта на новия закон е да се повиши процента на ваксинирани деца от под 80% до поставения от СЗО праг от 95%.

В понеделник – последния ден, в който родителите можеха да представят доказателства, че децата им са ваксинирани по схема – италианското здравно министерство разпространи данни, според които (почти) 95% от родените през 2015 г. деца са ваксинирани.

Експерти поясняват, че 95-процентовият праг е етапът, в който се задейства т.нар. „стаден имунитет“ – когато достатъчно голяма част от населението е ваксинирана, разпространението на дадена зараза е толкова малко вероятно, че дори гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани – новородени и хора с компрометирана имунна система – са извън от опасност.

Факт е, че по-големият процент неваксинираните деца представлява опасност дори и за ваксинираните им връстници. В тази връзка миналия месец 8-годишно дете в ремисия не можа да се върне на училище в Рим заради отслабен имунитет. След продължително лечение на левкемия то бе станало податливо на инфекции, тъй като голяма част от децата в учебното заведение, включително и ученици от същия клас, не са били ваксинирани.

Наскоро излязоха резултатите от мащабно десетгодишно проучване, което за пореден път отхвърли каквато и да е връзка между ваксините и аутизма. Повече за него вижте тук.

Четете още: Отказът от ваксина ли доведе до бум на морбили?