Освен на Великобритания, Чарлз Трети става държавен глава на Канада и още 14 страни

Според Бъкингам, провъзгласяването за крал на Чарлз Трети - син на покойната кралица Елизабет Втора, ще се състои на 10 септември от 10 часа лондонско време. Да припомним, че по закон след смъртта на кралицата Чарлз Трети автоматично става крал на Великобритания.

Любопитен факт е, че той ще бъде държавен глава и на още 14 страни и територии, в това число и Канада. Официалната церемония по провъзгласяването му ще стартира в Отава, предава канадският генерал-губернатор Мери Саймън, който е официален представител на британския монарх. Тя ще се проведе в официалната резиденция на генерал-губернатора.



Въпреки, че Канада не е колония на Великобритания от 1987 година, до 1982 година тя е ва рамките на Британската империя и понастоящем е член на Общността на нациите, където страните имат британски монарх за държавен глава.

Днес ще се проведе първата аудиенция на британските министри с новата им министърка Лиз Тръс при крал Чарлз Трети.

Високопоставените министри ще участват в церемонията в двореца "Сейнт Джеймс", на която Съветът по наследяване на трона ще официализира Чарлз Трети за крал на Обединеното кралство. Малко по-късно министрите ще тръгнат към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.



Да припомним, че първата аудиенция на Лиз Тръс с новия крал се проведе на 9 септември. Тя направи реверанс при срещата си с Чарлз и поднесе на монарха съболезнованията си във връзка със смъртта на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е отделила време да присъства въпреки натоварения си график.

"Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си", сподели Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина неговата майка.

"Ваше Величество, поднасям съболезнованията си", каза отново Тръс.



"Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. "

Малко по-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепят новия си монарх, предава Дарик.

Четете още: Кралица Елизабет II и принц Филип - историята на една любов