Автор
Антония Михайлова

Само тези класове отиват в училище на 15 септември. Дистанционното обучение тъне в мрак!

Учениците от всички класове в страната ще започнат училище присъствено, а не онлайн. На тържественото откритие в двора на училищата обаче ще се явят децата само от 1-вите, 5-тите и 8-мите класове. Това обяви среща с родители в просветното министерство министърът на образованието Красимир Вълчев.

Маската задължителна!

Носенето на маски е задължително за децата от всички класове. То ще важи за закритите помещения, в това число коридори и тоалетна, с изключение на класните стаи.

За учителите, които работят с различни класове, ще бъдат осигурени шлемове, поясни Вълчев, като допълни, че големи промени в учебната програма няма да има.

Той хвърли светлина и по отношение на разстоянията между чиновете в класните стаи. По думите му няма как да се осигури по-голямо такова, но при по-малките паралелки това би било възможно.

Студенти в помощ на учителите

Поради недостига на учители и произтичащата от този факт нужда те да работят на две смени, министърът изрази надежда в новия план да бъдат включени достатъчно студенти, които да помогнат за провеждането на по-пълноценен учебен процес.

Медицински филтър

Ще има „медицински филтър“ – т.е. преглед за симптоми. Какво означава това? В началото на първия учебен час учителят ще задава въпроси на всяко едно дете, касаещи неговото здравословно състояние.

Засега тестове и мерене на температура няма да се прилагат над децата, но в най-скорошно време ще се вземе решение, при нужда, учениците да бъдат тествани безплатно. Обсъжда се обаче този метод да бъде стриктно прилаган периодично спрямо всеки учител.

Дистанционно обучение

За жалост срещата на министъра на образованието с родителите приключи без решение на въпроса ще има ли дистанционно обучение и как ще се провежда то. Искането за избор между присъствен и дистанционен старт на новата учебна година, за която настояваха родители на ученици пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, остана без ясен отговор. Не е ясно и как децата с хронични и други специфични заболявания ще провеждат учебните си занятия.

Кратък (без)коментар

Или с други думи, към момента взети конкретни решения няма. А времето си тече и 15 септември стремглаво лети насам. И, видите ли, за да разберат дали има възможност за дистанционна форма на обучение, от простветното ведомство успокояват, че щели да пускат анкети. То цяло лято мина, а те спаха ли, че тепърва ще правят това. И освен това, че няма достатъчно ресурси и кадри в образованието и че това тепърва ще е проблем (а, дано, най-сетне направят нещо по въпроса), друго нищо по-конкретно и съществено не чух за новия учебен план. Ясно е обаче, че една от основните пречки за дистанционно обучение е липсата на кадри!

Четете още: Парадокс: Искаме децата да обичат спорта, борим се със затлъстяването, а една трета от училищата нямат физкултурни салони!