Автор
Ева Григорова

Меган Маркъл на 41: 11 факта за херцогинята на Съсекс, които не знаете

Днес Меган Маркъл - херцогинята на Съсекс и една от най-обсъжданите дами на планетата навършва 41 години. През 2016-а само за един миг от актриса в сериал тя се превърна в сензация за световните таблоиди. Тогава стана ясно, че тя е новата любов на принц Хари - наследник на британската монархия и един от най-желаните ергени.

От тогава насам не минава и ден, в който Маркъл да не се е появила със сензационно заглавие в пресата. Първоначално всички обсъждаха модните ѝ избори, хуманитарните каузи, за които се бори, миналото ѝ на разведена жена, сензационната кралска сватба, сложните отношения с баща й, а след като стана ясно, че тя и принц Хари смятат да напуснат кралското семейство ураганът от новини стана неуправляем.



Именно последното разцепи мнението за нея на две - почитателите ѝ смятат, че решението ѝ е правилно, че кралското семейство я е притиснало и че тя е освободила съпруга си от лапите на монархията. Нейните противници пък са на мнение, че тя е отдалечила принц Хари от корените му, всяла е раздор с най-близките му хора и дори откриват сериозни противоречия в част от нейните твърдения и обвинения с факти от миналото ѝ.

Както във всичко в живота вероятно и тук истината е някъде по средата, но едно е сигурно - за кратко Меган се превърна в една от най-влиятелните, популярни и обсъждани жени на планетата.



По случай празника ѝ събрахме на едно място любопитни факти, които вероятно не знаете за Меган Маркъл:

1. Нейните предци са били роби

Докато предците на принц Хари са се сражавали за честта на короната, тези на съпругата му са били роби.

Ричард Рагланд е името на най-отдавнашния роднина на Маркъл, който през 1830 г. е работел на плантация в щата Джорджия в Америка.

Всъщност майката на Меган - Дория все още носи фамилията на своите предци. Родителите на настоящата херцогиня на Съсекс се развеждат, когато тя е на 6 години.

View post on Instagram
 


2. Меган познава света на Холивуд от малка

Пълното име на бившата актриса всъщност е Рейчъл Меган Маркъл. Баща ѝ работел като осветител в сериала “Женени с деца” и водел дъщеря си на снимачната площадка след училище. Томас работел в продукцията в продължение на цели 10 години, което водело до сериозно противоречие в живота на дъщеря му. По това време Маган посещавала сутрин частно католическо училище, а следобед била на снимките на един от най-провокативните и противоречиви сериали на 90-те години.

“Имаше много случаи, в които баща ми ми казваше: Мег, защо не отидеш да помогнеш в помещението за храни и напитки? Това е твърде много за 11-годишно момиче” - сподели преди време Маркъл в свое интервю.

Друг любопитен факт е, че родителите на Меган не ѝ разрешавали да гледа “Женени с деца” у дома.

View post on Instagram
 


3. Баща ѝ е печелил от лотарията

През 1990 г. Томас Маркъл спечелил огромна сума пари от държавната лотария на щата Калифорния. Маркъл спечелил 750,000 долара, с които платил училището и университета на дъщеря си.

4. Едва на 11 г. тя успяла да смени съдържанието на противоречива реклама

View post on Instagram
 


Феминистките аспирации на Меган започват, когато тя е още дете. Маркъл се появява за първи път по телевизията през 1993 г. Тогава медиите разпространяват историята на 11-годишно момиче, което обвинява гиганта Procter & Gamble в сексизъм. Мотивите на Меган са, че рекламата им за веро е изцяло насочена към жените, което предполага, че само те мият чиниите у дома. След като историята се появява в различни медии, от Procter & Gamble се принуждават да я подменят и сменят обръщението от “жени” на “хора”.

5. Меган започва да работи рано

Първата си работа Маркъл започва едва на 13 години, когато е назначена в Humphrey Yogart. По това време тя получава 4 долара на час, за да сипва сладолед и да изхвърля боклука.

Интересът ѝ към благотворителността също започва отрано

Следващата работа на Меган преобръща разбиранията ѝ и събужда интереса ѝ към благотворителността. Тя започва да сервира храна в кухня за бездомни хора.

“Бях на 13 години, първия ден ме беше страх. Бях малка, а там беше трудно и сурово и въпреки че бях с чудесна група от доброволци, се почувствах смазана. Тогава един от менторите ми каза “в живота човек трябва да поставя нуждите на другите пред собствените си страхове”. Тези думи останаха за винаги с мен” - казва Маркъл в свое интервю за Daily Mail.

6. Меган е искала да стане дипломат

Маркъл е завършила Северозападния университет с две специалности - театър и международни отношения. Така след завършването си тя печели стаж като младши прес секретар в американското посолство в Буенос Айрес. По това време тя има желание да стане дипломат, но се проваля на един от тестовете, необходими затова.

7. Началото на кариерата ѝ е било трудно

В началото на кариерата си Меган печели малки роли и въпреки че се изявява в 19 сериала, било необходимо да работи другаде почасово, за да може да се издържа.

Така Маркъл започва работа като сервитьорка и успява да развие калиграфския си талант. Тя преподава калиграфия в малко учебно заведение и дори е фрийлансър. Любопитен факт е, че именно Меган е била наета, за да надпише поканите на сватбата на Робин Тик.

View post on Instagram
 

8. “Костюмари” променя живота ѝ

Ролята ѝ на Рейчъл в сериала “Костюмари” буквално променя живота ѝ. Поредицата се превръща в истински хит и Маркъл започва да печели по 50,000 долара на епизод. Така състоянието ѝ се оценява на над 5,4 милиона долара. “Костюмари” се снима в Канада и това е причината по-голямата част от времето си Маркъл да прекарва именно там. Когато не се снима в сериала, Меган живеела в Лос Анджелис заедно с бившия си съпруг Тревър Енгелсън.

View post on Instagram
 

9. Меган е имала блог

Преди да стане част от кралското семейство, Меган Маркъл е поддържала блога, наречен The Tig. В него тя публикувала личните си впечатления по различни теми, сред които са пътуванията, храната и модата. Блогът бил активен в продължение на 3 години, но след сватбата ѝ с принц Хари е деактивиран.

10. Меган вече не е Нейно кралско височество

След като Меган и Хари напуснаха кралското семейство, успяха да запазят титлите си “херцог и херцогиня”, но не и “негово и нейно кралско височество”. Санкцията им бе наложена от кралската институция, за която те вече не изпълняват работни ангажименти.

View post on Instagram
 



11. Меган има собствен герб

След като стана част от кралското семейство, Меган получи собствен герб. На него са отразени различни символи на родния ѝ щат Калифорния - като синьото и слънчевите лъчи.

View post on Instagram
 

В момента Меган и Хари са в отпуск за отглеждането на дъщеричката им Лилибет Даяна, която се роди на 4-ти юни тази година е все още не е ясно кога ще рестартират кариерите си. Наскоро обаче стана известно, че двамата планират да издадат поредица от книги, които светът за пореден път очаква с интерес. Трябва да им признаем едно - знаят как да държат публиката със затаен дъх.

Честит рожден ден, Меган!