Идеята за полет в космоса с туристи всъщност не е нова.

Първите публикации по въпроса датират от 1967 г. Дълги години, обаче хрумването не можело да бъде реализирано. Всичко се променя в края на миналия век. Първата космическа туристка трябвало да бъде обикновената учителка Кристи Маколиф, но за съжаление тя умира при старта на совалката "Challenger".

Трагичните събития принудили американското правителство да приеме закон, забраняващ полетите с непрофесионалисти.

Въпреки това в началото на 90-те комерсиални пасажери от Япония и Великобритания започват да се возят на орбиталната станция "Мир".

Днес единственият пункт, от който могат да се извършват такива полети е Международната космическа станция. Първият космически турист, пътувал от там, се казва Денис Тито, а това удоволствие му струвало 20 милиона долара.

Съществуват и няколко компании, които предлагат екзотични екскурзии в космоса. Една от тях е Virgin Galactic, която е разработила совалка за двама пилоти и шест пасажери, която се нарича SpaceShipTwo.

Четете още: Къщи от бъдещето: SL House

За пътешествие с продължителност половин час, трябва да си приготвите 250 хиляди долара.

За хора с по-малки възможности компанията предлага и друга услуга, те могат да изпратят своя снимка в космоса ...

Четете още: Почивка в Ница: Exedra Nice

Друга интересна американска компания е Bigelow Aerospace, която е основана през 1998 г. Преди това тя се занимавала само с даване на апартаменти под наем от веригата Budget Suites of America. Фирмата решава да разшири дейността си, основавайки хотел в космоса. Стая в него струва впечатляващите милион долара. Тъй като броят на хората, които могат и искат да си позволят това удоволствие не е голям, Bigelow Aerospace обикновено дава под наем помещенията на учени, които провеждат различни космически проучвания.

Четете още: Сън преди полет: Как спим на летището