Автор
Ева Григорова

Ето защо пастата ви става безвкусна: Кулинарната грешка, която италианците никога не допускат

Италиански ценител на храната, който живее и работи в Ню Йорк, публикува видео, в което приготвя паста в TikTok, а то придоби неочаквана популярност.

Потребител, известен като montes.sauce, произвежда и продава италиански сосове. Той редовно споделя видеоклипове с лесни рецепти за паста и сосове в своя TikTok акаунт. А последният събра милиони гледания. Описанието към видеото гласи: "Грешка №1, която хората правят, когато приготвят паста."

Главният готвач обясни как правилно да се готви паста. "Добавете пастата към соса, а не соса към пастата“, заключи той. Не се страхувайте да добавите вода от варенето на спагетите към соса. Тя може да послужи за лепило." Между другото, британските готвачи често говорят за това. Например, Джейми Оливър също призовава да не се изсшпво цялата вода, останала от варенето на тестени изделия. Би било достатъчно да оставите около 100 мл. Подсолената нишестена вода ще направи соса по-гъст и ароматен.

Интересното е, че видеото предизвика доста противоречиви коментари. Някои са съгласни с готвача, а други споделят собствените си варианти за приготвяне на паста и сос. Потребител на TikTok на име Me коментира: "Не, тогава ще имате твърде много сос върху вашата паста. Добавете малко сос, за да покриете пастата, за да не се слепва, след което добавете соса при сервиране." Шанън Ърл Месне пък го обори с коментара: "Не го правя, защото не обичам остатъците от накисната паста. Оставям всеки да добави толкова сос, колкото иска."



Създателят на видеото montes.foods добави още, че за да не стане пастата твърде разварена, тя трябва да се сготви ал денте. "Когато е приготвена al dente, това позволява на пастата да попие соса. Добавянето на малко вода към нея помага за това."