Пицата е любимо ястие на милиони хора по целия свят. По произход обаче принадлежи на италианците. Затова днес ще ви представим пет традиционни рецепти за вкусна италианска пица.

Можете да ги приготвите с готово тесто за пица или да го омесите вкъщи. Класическото тесто за пица се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. То се меси на ръка, след което втасва определено време и се разточва на тънък пласт, обикновено с дебелина около сантиметър.

Куатро Формаджи


Продукти: готово тесто за пица, доматено пюре, 60 гр кашкавал, 60 гр топено сирене, 60 гр синьо сирене, 60 гр сирене Моцарела, риган, босилек, маслини

Начин на приготвяне: От тестото се разточват блатове с големина според вкуса. Всеки блат се намазва добре с доматеното пюре, настъргва се кашкавал, добавя се топеното сирене, синьото сирене и моцарелата.

Поръсва се с босилек и риган на вкус, слагат се 6-7 обезкостени и нарязани на ситно маслини. Пече се в предварително загрята фурна за около 10 минути.



Куатро Стаджони


Продукти: 250 гр готово тесто за пица, 30 гр шунка, 30 гр гъби, 1 яйце, 120 гр кашкавал, 1/2 домат, доматено пюре, 5 маслини, риган

Начин на приготвяне: Отделете от тестото 50 гр и го оставете настрани. По-голямата част разточете с точилка до размера на съда, в който ще печете пицата. Поставете разточената основа във формата за печене. Вземете отделеното предварително тесто и от него оформете две ленти.

Поставете лентите на кръст върху основата, като по този начин оформите четири сектора, които отделете с маслина в центъра и във всеки край. Полейте с доматеното пюре всеки сектор. Поръсете цялата пица с кашкавала. Първият сектор гарнирайте с шунка. Във втория поставете нарязаните гъби. В третия сектор счупете яйцето. В последния сектор поставете нарязания на резенчета домат. Подправете с риган. Печете в предварително загрята фурна на максимална степен до пълна готовност.



Маргарита

Продукти:
готово тесто, 4 домати, стрък чесън, 1 с.л. зехтин, 150 гр кашкавал, стрък пресен босилек

Начин на приготвяне: Тестото се оставя да втаса на топло място. Доматите се нарязват на кръгчета и се поставят в купа. Чесънът се нарязва на много ситно или се счуква в хаванче, размесвайки го с 1 с.л. зехтин и сол. Оставят се настрана, докато тестото втаса. Втасалото тесто се разточва върху набрашнения плот с помощта на точилка, придавайки му характерната кръгла форма. Дебелината е около 1 см. Поставя се в намазана със зехтин тава и отгоре се нареждат доматите. Върху тях нарязан на филийки кашкавал и отгоре се поръсва с босилек. Пицата се пече в максимално загрята фурна за около 10-15 минути или докато кашкавалът добие златист цвят.



Капричоза


Продукти:
готово тесто, сирене Моцарела, домати, гъби, артишок, шунка, маслини

Начин на приготвяне:
Тестото се разточва с дебелина 1 см. Намазва се със зехтин. Първо се нареждат нарязаните домати, а след това моцарелата, шунката, гъбите, артишокът. Най-накрая се слагат маслините. Пече се в предварително загрята фурна.



Калцоне

Продукти:
100 гр сирене Чедър, 300 гр готово тесто, кетчуп, риган, сол, 60 гр шунка, 30 гр салам, 160 гр гъби

Начин на приготвяне:
Оставяте тестото да втаса за около 1 час на стайна температура. Тестото е втасало, след като на пипане то остава вдлъбнато и лепкаво на допир. Разточвате топка тесто върху кухненския плод равномерно с точилка. Намазвате половината тесто с кетчуп, поръсвате отгоре нарязаните гъби, сирене, шунка, салам и поръсвате с риган. Ненамазаната половина от тестото се повдига и с нея се завива плънката, като се затваря плътно отвсякъде. Пече се на 200 градуса за около 15-20 минути. Източник: dete.bg