Четири опасни сигнала за края на връзката

11 март 2011 | 09:31
43087
10
10

Четири сигнала предупреждават, че сериозната връзка приближава към своя край. Обикновено те се появяват последователно - първият сигнал води към втория и т.н.

Психологът Джон Готман е посветил 20 г. за изследване на романтичната връзка и брака.

В книгата си "Защо браковете успяват или се разпадат" той изтъква четири сигнала, които предупреждават, че сериозната връзка наближава към своя край.

Обикновено се появяват в следната последователност и един сигнал води към втори, пише Трейси Кокс в "Горещи връзки".

Критика

Всички двойки се карат и оплакванията от поведението на партньора са все по-чести и неизбежни. И когато обвинението "харчиш прекалено много пари" премине към "голям егоист си", вече става проблем. Нападението на поведение на някого не е същото като нападение на личността и характера му.

              

Презрение

Готман твърди, че след критикуването на характера на партньора, умишленото обиждане и вербалното измъчване е следващата крачка. Не е хубаво да обвиниш партньора, че е егоист, но още по-лошо е да го наречеш глупак или безотговорна свиня.

Ако един от вас започне да "хвърля" обиди, другият ще отвърне ако не с думи, то с говора на тялото. Всички сме присъствали на вечери, когато единия от партньорите разказва за успехите си, а другият обръща очи и демонстрира досада.

Отбранителна позиция

И двамата сте заели отбранителна позиция и то е разумно. Чувствате се като жертва и определено се безпокоите за това. Ако се чувствате застрашени, естествената реакция е да се запитате защо партньорът ви се излива върху вас, след като не сте виновни.

Така се стига до фразата "да, но ако". Той казва, че никога не каните неговите приятели на вечеря. Вие отговаряте "да ще го направя, но ако ти ми помогнеш после да отсервирам". Не чувате един друг какво говори и никой не е доволен.

Издигане на каменна стена

Уморени от непрекъснати караници, спирате със споровете и напълно се отказвате от това. Ако партньорът ви крещи, вие отговаряте "да, както винаги прав си" и си вземате книга. Вие започвате караницата, той ви отговаря нещо подобно и излиза.

Всичките четири сигнала създават отрицателен кръг твърди Готман.

Все още има надежда, въпреки че връзката ви е стигнала до четвъртия сигнал, но само ако и двамата имате желание да направите нещо, пишат от vesti.bg

Ако един от партньорите няма готовност за това и не прави нищо, за да се запази връзката, раздялата е неизбежна твърди психологът.

Още по темата

Коментари

10 petar boanov
  09 май 2012 | 15:19 отговор
 

 
9 гадател
  08 декември 2011 | 17:28 отговор
 

първи и най важен сигнал..мадамата спира да ти пуща регулярно -ако пуща от немай къде е и то надве -натри...

 
8 мария
  20 май 2011 | 22:28 отговор
 

Странна работа! При мен е налице само третият сигнал... През другите не сме преминавали, но определено нещо не върви както би трябвало!...

 
7 георги
  08 май 2011 | 17:33 отговор
 

Голдман е точен !Затова недейте да се разболявате от факта , че не върви ... Извинявайте , но няма незаменими мъже , както и незаменими жени ! / Който търси -намира, а който охка - умира / Вече съм преживял едно голямо влюбване - мерси ! Важното е да правиш всичко необходимо партньора ти да е задоволен в леглото ,а сред обществото /в живота/ да се научиш да даряваш свобода !

 
6 Готман
  15 март 2011 | 08:44 отговор
 

Забравил съм да напиша петия и най-явен признак. Жени, ако мъжете ви ви гонят с брадва по коридора, значи нещо във връзката ви куца!

 
5 Berbo_fen
  13 март 2011 | 15:13 отговор
 

brao na toq psiholog vqrno e po princip az mislq 4e po4ti vinagi raotata e na kantar do 3tiq signal sled tova nqma opraviq

 
4 Diana
  12 март 2011 | 21:54 отговор
 

Хриси за съжаление е много права, независимо дали и двамата искат, ако не полагат усилия и двамата, изход няма. А дори да полагат усилия, аз лично с човек, който ме е обиждал, не бих стояла. За съжаление наскоро разбрах, че любовта може да умира, ще ми се да знаех това преди 10 години:)))

 
3 Хриси
  11 март 2011 | 14:49 отговор
 

Аз не съм съгласна единствено с края. Минала съм през всичките 4 етапа точно както са описани - няма изход накрая, дори и 2мата да го искат. Просто вече нанесените обиди и огорчения оставят прекалено голям отпечатък и в двамата за сужаление. Затова се борете преди да се стигне до 4тия признак... :(

 
2 Н.Лозанова
  11 март 2011 | 10:43 отговор
 

Ау вчера го четох в розали!

 
1 ANGEL
  11 март 2011 | 09:55 отговор
 

Много вярно! И най-вярното е , че трябват двама! Иначе просто няма как да се получи! Но....такъв е живота, понякога по една или друга причина, това което е свързвало двама човека си отива. Искаме ли го или не...животът продължава. Бъдете здрави и се обичайте! Но най - вече - следвайте сърцето си....

 

Добави Коментар

Най-четени