Автор
Теодор Муховски

Как да премахнем засъхналото сирене от тостера? Един прост трик е достатъчен

Хубаво е да започнете деня си с перфектна закуска: вкусни крутони и тостове със сирене, ароматно кафе и портокалов сок. Благодарение на тостерите и уредите за сандвичи можем да приготвим такова ястие бързо и без усилия. Чарът може да се развали, когато трябва да почистите тостера от упоритите замърсявания, например засъхнало сирене.
Как да премахнем бързо и лесно изсушеното сирене от тостера? Как да почистим тостера ефективно и без усилия? Отговорите на тези въпроси ще ви ги дадем сега.

Устройствата, в които се натрупват остатъци от храна, изискват редовно почистване. Бактериите и гъбичките могат да се размножават върху трохи и други остатъци, горящите остатъци могат да повлияят на вкуса на храната, а самият тостер може да изглежда грозно и мръсно, ако не се погрижи правилно за него.



Как да почистим тостера или скарата за сандвичи? Ето няколко основни правила:

1. Почиствайте тостера редовно. Колкото повече го правите, толкова по-лесно ще премахнете мръсотията.
2. Уредът трябва да бъде изключен от захранването по време на почистване.
3. Оставете уреда да се охлади преди почистване.
4. Никога не мийте електрическите уреди, в това число и тостера, не го потапяйте във вода както обикновени тенджери.
5. Използвайте само меки кърпи, кърпи, гъби и четки за почистване. Употребявайте дървена шпатула за по-трудното замърсяване.
6. Никога не използвайте тел за пране, абразивни почистващи препарати или метални инструменти, които могат да надраскат покритието.
7. След като почистите тостера или уреда за сандвичи, изчакайте няколко часа, преди да го използвате отново.



Почистването на тостера или машината за сандвичи отвън не би трябвало да е твърде трудно. Просто напръскайте корпуса със спрей за отстраняване на мазнините, изчакайте няколко минути и след това избършете мръсотията с микрофибърна кърпа или хартиена кърпа. За да отстраните остатъците от почистващия препарат, избършете корпуса с кърпа, навлажнена с чиста вода, и след това го подсушете.

Как да почистим тостера отвътре, когато е умерено замърсен

Изключете тостера от захранването. Оставете устройството да се охлади преди почистване. Обърнете тостера с главата надолу и изсипете всички трохи (поставете кърпа, хартиена кърпа или вестник върху него, за да се отървете лесно от тях).
Използвайте четка за зъби с мек косъм, за да премахнете всички трохи, полепнали по вътрешността на тостера. Обърнете отново тостера и изсипете трохите. Навлажнете четката с вода и внимателно отстранете по-твърдата мръсотия. Избършете вътрешността на тостера с кухненска хартия.



Какво да правим, ако тостерът е силно замърсен

Ако остатъците от сирене или друга храна продължават да са полепнали, леко ги навлажнете с мокра четка, оставете тостера да си почине за няколко минути и опитайте отново. През това време мръсотията трябва да омекне и да падне по-лесно.

По-силните замърсявания могат да се изстържат и с дървена шпатула. Лесен трик, с който да се отървете от упоритите замърсявания от изсъхнало сирене: просто включете тостера и го загрейте, за да се разтопи сиренето. След това изключете захранването и отстранете остатъците от сирене с дървена шпатула.



Четете още: Как да съчетаем ретро килима със съвременния интериор?