Автор
Антония Дамянова

Аз съм зъболекар - това са 5-те храни, които никога не бих ял

Храната играе важна роля за нашето общо здраве, включително и за това на зъбите.

Има определени храни и напитки, които могат да окажат неблагоприятно въздействие върху зъбния емайл и да допринесат за развитието на кариеси или други проблеми. Представяме ви пет храни, които британският зъболекар от Лондон - д-р Сам Джетва, избягва или консумира с умереност, за да запази зъбите си здрави. Ето какво споделя той пред „Дейли мейл“.

Лате с куркума



Освен че доставя на организма допълнителен енергиен тласък заради кафето, латето с куркума придоби голяма популярност както заради екзотичния си вкус, така и заради лечебните си свойства. Латето с куркума се слави с култов имидж особен сред "хипстърските" кафенета, но невероятната комбинация от ядково мляко и изцеден корен от куркума не е толкова добра идея за вашите зъби – особено ако искате да ги запазите перлено бели.

"Всички зъби са склонни към оцветяване, а куркумата може да бъде особено проблематична за хора, които наскоро са били подложени на избелване на зъби или имат фасети. Латето с куркума ще навреди сериозно на ослепителния бял блясък. Същото се отнася и за естествените зъби, които ще придобият тъмножълтеникав оттенък", предупреждава експертът.

Карамел



Карамелите може да са вкусни, но са пълни със захар и не е изненадващо, че не са любимо лакомство на зъболекарите. "Никога не бих ял карамел, защото те са ужасни за зъбите“, казва д-р Джетва. Захарта е основният източник на храна за бактериите в устната кухина и може да доведе до кариеси. Когато бактериите в устата ви разграждат захарта, тя произвежда киселина. Тази киселина разяжда зъбната повърхност, което е първият етап към образуването на кариеса", уточнява той.

Но д-р Джетва не харесва карамел не само заради съдържанието на захар в продукта, но и заради неговата лепкава и твърда текстура, което може да доведе до напукването или счупването на самия зъб. "Фактът, че карамелите са дъвчащи, означава не само, че се задържат по зъбите по-дълго време в сравнение с останалите храни, но и че е по-вероятно да причинят кариес. Лепкавата им текстура също може да създаде огромни проблеми за хората, които имат пломби, коронки, клатещи зъби, болни венци и т.н.“, допълва още той.

Хрупкави храни

Хрупкавите закуски и крънч храните от типа на чипсове, криспита и т.н. са с високо съдържание на наситени мазнини. Те са вредни не само за талията, но и за зъбите. Зъболекарите са категорични, че "джънк" храните могат да навредят на тяхната цялост. "Начупените и напукани зъби са изключително често срещано явление и нещо, което става още по-разпространено с възрастта, тъй като вероятността от кариес нараства", казва д-р Джетва.

Изследвания показват, че разпространението на напукани зъби е около 80 процента при хора над 40 години, отбелязва д-р Джетва. "Понякога хората дори не осъзнават, че зъбът им може да е спукан, но изпитват чувствителност в тази област, особено когато са изложени на високи или ниски температури", пояснява специалистът. Пукнатините в зъбите могат да бъдат причинени от много неща, но най-често причината за тях са хрупкавите храни. Частици от тези "похапки" също могат да заседнат в жлебовете на зъбите и така да причинят кариес с течение на времето.

Маслини



Богати на антиоксиданти и витамин Е, маслините могат да бъдат една чудесна здравословна закуска. Но е добре да внимавате с тези малки вкусни изкушения. Ако случайно захапете частичка от уж почистената от костилка маслина, това може да навреди на някой от зъбите ви и да доведе до неговото напукване.

"Възрастта играе важна роля тук. С напредване на годините зъбите наистина стават по-слаби поради постоянното им износване", отбелязва експертът. Но не само маслините могат да крият риск, продължава той. Всички плодове с костилки могат да увредят зъбите - от череши и фурми до праскови.

Смучещи бонбони



Направени почти изцяло от захар и твърди като скала, тези сладки изкушения са кошмар за зъболекарите. Д-р Джетва споделя пред медията, че смучещите бонбони са "ужасна комбинация за зъбите" и че "би ги избягвал на всяка цена". Те могат да причинят пукнатини, отчупване на зъба и кариес.

"Фактът, че те са предназначени да останат в устата за дълго време, означава, че захарта ще бъде директно изложена върху зъбите за продължителен период от време, гарантирайки развитието на кариес", алармира специалистът.

Четете още: 3 начина да изкарате хормоните и антибиотиците от пилето