Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме в по – добро настроение.

И наистина, оказва се, че освен да допринасят за атмосферата на стаята със своята красота, те имат и благоприятен ефект върху психическото ни здраве.

Едно скорошно поведенческо изследване на американски психолози потвърждава това, което древните източни традиции отдавна знаят: цветята влияят на настроенията, чувствата и енергията на хората, около тях.

Резултатите от това проучване доказват три основни неща, че:

1.Цветята ни правят по-отзивчиви. Участниците в изследването, които живеели в присъствието на свежи цвята, почувствали промяна в отношението си към близките хора: те станали по – разбиращи и търпеливи с тях и общували по – често помежду си.

2.Цветята прогонват тревогите. Като цяло хората, които имали възможност да бъдат около живи цветя през целия ден, се чувствали по – спокойни и изпитвали по – малко негативни емоции и стрес.

3.Цветята носят енергия и усещане за щастие. Онези от участниците, които отглеждали цветя на работа или у дома, съобщавали, че са станали по – доволни от ежедневието си и че са изпълнени с енергия.

Но как можем да си обясним позитивните промени, които настъпват в нас, когато се любуваме на цветята?

Известно е, че те ни действат терапевтично със своите красиви цветове и приятни аромати. Но чудото на цветята се състои в нещо много по – незабележимо. Холистичните теории смятат, че както всяко живо същество, така и цветята притежават естествена енергия, излъчваща лечебни вибрации. Още древните китайци пишат за силата (ци), криеща се в растенията.

Според учението фън шуй всяко цвете може да донесе на собственика на дома различна благодат.

Следните са най – използваните видове цветя в това китайско изкуство:

Божурът – той притежава един от най – чувствените аромати; най – често се използват тези с розов цвят за лекуване на проблеми в любовта.

Лотосът – свещен символ в азиатските култури на съвършенството и чистотата, подобен на водните лилии; смята се, че носи здраве и хармония.

Черешовите цветчета – разцъфналите цветове на черешата, както и на ябълката, прасковата и кучешкия дрян, олицетворяват енергията на новото начало и невинността. Специално черешовите цветчета даряват здраве на семейството и разбирателство между съпрузите.

Орхидеята
– това красиво цвете обикновено се свързва с плодовитостта, но също би могло да насърчава духовното развитие и стремежа към съвършенство и красота.

Нарцисът – в китайската традиция се вярва, че енергията му закриля кариерата и талантите на човека.

Хризантемата – тя символизира спокойния и балансиран живот; използва се, за да привлича добрия късмет и ян енергията.

През трийсетте години на 20 век д-р Едуард Бах на свой ред открива, че цветята могат да въздействат на емоциите, а те от своя страна – на цялостното ни здравословно състояние.

Неговата идея в голяма степен се припокрива с източните традиции в природосъобразното лечение на душата и тялото. Бах разработва 38 лечебни есенции от цветове на растения и на една допълнителна комбинация от пет от тях, всички от които са познати като Цветята на Бах.

Една есенция представлява 50 на 50 процента разтвор от вода и бренди (използвано за консервация), в който се добавят и съвсем малко екстракти от цветчета. За действието на една есенция се разчита на това, че във паметта на водата са се отпечатали вибрациите на растението.



С поглъщането на разтвора човек приема лечебните енергии на цветето, които трябва да повдигнат духа му на по – високо вибрационно ниво.

Есенциите са безвредни и са основно насочени към подобряване на психическото ни състояние. Използват се цветовете на трепетликата, бука, червения кантарион, джанката, цикорията, киселицата, бряста, тинтявата, синапа, дъба, бора, маслината и много други, твърдят от hera.bg.