Имате толкова много работа, че не знаете откъде да започнете и дори половината складови помещения на „Илиянци” няма да ви стигнат, за да я натъпчете там.

В същото време пред погледа ви се реят само сладникави картини от отминалата почивка или мечти за предстоящата. Познато звучи, нали?

Разбира се, състоянието на безтегловност, придружено от съответното лежерно настроение и липсата на концентрация, си има своето име – следваканционен синдром. И никак не е добра идея да го подценявате в ежедневието си, особено след края на отдиха.

Лекари твърдят, че връщането към работния процес не бива да става веднага, а е най-добре да почака поне 5 дни.

Незабавното потапяне в обичайното ежедневие често води до физически и психически дисбаланс и дори до леки депресивни състояния. А следваканционният синдром може да продължи цели 10-15 дни, ако не сте имали възможност да се настроите на подходящата вълна.

Освен това хранителният режим също не бива да се подценява, особено, ако сте имали възможност да се наслаждавате на чужда кухня. Колкото по-рязко „превключите” към рутинните си навици на похапване, толкова по-малко енергия и концентрация ще имате.

Специалистите съветват още да не подценявате умората – ако тя трае повече от три седмици след края на почивката, то най-добре се консултирайте с личния си лекар.