Цитрусовите плодове отлично блокират острите вирусни инфекции, повишават тонуса и даже пречат на засилването на целулита.

Съдържат витамини, като витамин C се среща във всички видове и в големи количества, калий, органични киселини, фитоелементи, захар и антиоксиданти. Те са нискокалорични, което ги прави чудесен избор за разтоварващи и диетични цели.

Поради специфичната си сочност полезните съставки от цитрусите се абсорбират много по-лесно и бързо от организма, отколкото други видове плодове.

Портокалът
е хибрид между древен китайски грейпфрут и мандарина. Родината му е югоизточна Азия, най-вероятно Южен Китай. Портокалът е изключително богат на плодови киселини и това го прави безценна съставка на редица диети. Полезен е за храносмилателната система, кръвообращението и сърцето. Редовната консумация на портокали пречиства организма от токсини. Незаменима е ползата му върху тонуса, работоспособността и доброто настроение на човек. Два портокала са много по-мощен енергиен източник от сутрешната доза кафе.


Лимонът е изключително богат на витамини C, А, B, В2, и Р. Консумацията му стимулира жлезите с вътрешна секреция, храносмилането, функцията на черния дроб. Помага при простуда, болки в гърлото, грипни заболявания. Няколко капки лимон в чаша вода или кафе веднага се преборват с главоболието. За хората, които работят дълго и спят малко се препоръчва да пият по сок от един лимон дневно. Това дава незаменима енергия на организма и веднага се усеща прилив на сили.



Особено на почит е именно кората от мандарина, която в миналото е била лечебно средство срещу стомашни болки и липса на апетит. Мандарината, поради богатия си запас от витамини, се препоръчва при простудни заболявания през зимата. Много е полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма. Спорна е тезата дали мандарината е алерген и доколко трябва да се позволява на малките деца да прекаляват с консумацията й.