Автор
Woman.bg

Пилатес: теория и практика на тонизираното тяло

След ерата на йогата, сега всеки говори за Пилатес. Това е техника, която помага за придобиване на повече гъвкавост, но също и за повишаване силата на мускулите.

Ето основните неща, които трябва да знаем за Пилатес:

За кого е?

Тъй като Пилатес ви дава възможност да се научите да усещате тялото си, да се освободите от стреса и да релаксирате, а също да се преборите с някои здравословни проблеми, не е изненадващо, че привържениците на тази система са от различни възрасти.

Има новаци, напреднали атлети, както и хора, които страдат от хронични болки.

Канадката Ан МакМилан, която от 20 години практикува Пилатес, споделя, че все още открива у себе си нови мускули и усещания.

За равномерно укрепване на мускулите

Пилатес помага да тренираме мускулите, които участват в правилната стойка, наречени още стабилизиращи мускули.

Имаме естествена наклонност да използваме някои мускули повече от други. Като поддържаме напрегнати трапецовидните мускули (около врата) и тези в долната част на гърба, се отпускаме и се прегърбваме.

Това се получава, тъй като не използваме достатъчно коремните мускули, както и тези около гръгнака, които ни помагат да изправим стойката си.

Пилатес помага да коригираме тези негативни ефекти.

Балансирана енергия

Фокусирайки тренировката върху мускулите, телата ни действат по-ефективно.

Гръбначният стълб вече не се натоварва все на едни и същи места, което ни дава възможност да спестяваме мускулна енергия. Пилатес помага да използваме мускулите си по-рационално.

Ползата

Баланс, координация, гъвкавост, сила, освобождаване от стреса... списъкът с полезните ефекти е безкраен.

Трябва обаче да отбележем, че двата най-важни резултата от Пилатес са концентрацията и издръжливостта.

В началото повечето хора се обезкуражават от бавното темпо на тренировките, наистина са малко мудни.

Но на следващия ден чувстват как коремните им мускули работят. Това усещане се засилва с навлизането в системата и е страхотен начин за горене на калории, като в същото време винаги се обръща внимание на костите и на правилната стойка.

Как да започнем?

Препоръчително е да се започне с упражнения на пода, за да се активират коремните мускули, да се научим да дишаме по-добре и да отпускаме раменете с нашия собствен ритъм.

След приключването на тази основна фаза се минава на следващото ниво - използване на специалните уреди за Пилатес. Като работите със собствено темпо, избягвате наранявания.

Всеки с ритъма си

Естествено атлетичните натури, които имат опит с фитнеса, по-лесно ще превърнат Пилатес в ежедневие, отколкото някой, който води заседнал начин на живот.

Но всичко е възможно. Обикновено след около 10 урока тялото се трансформира и разликата е забележима.

Според самия Джоузеф Пилатес след 10 тренировки ще се чувствате по-добре, а след 30 ще имате ново тяло.