Който и празник да предпочитате на 14-и февруари, менюто за празничната вечеря не може да мине без десерт.
И понеже не искаме целият ви ден да минава в готвене, предлагаме лесна и бърза торта със съвсем малко печене.
Ето и необходимите продукти:
1 готов блат за торта, по възможност по-дебел или обикновен квадратен кекс без никакви добавки
около 800 грама малини (в идеалния случай те трябва да са пресни, но можете да използвате и замразени по това време на годината)
1 ванилия на прах
50 грама захар
пудра захар за украса
ягодов шербет
1 супена лъжица плодов ликьор (по избор)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете всички малини, без около 10, ванилията, ликьора (ако ще ползвате) и захарта.
Смачкайте съставките с вилица и оставете минимум за час в хладилника (може и цял ден), като не пропускате да разбърквате микса от време на време, докато захарта се разтопи напълно.
Загрейте фурната до около 200 градуса.
В тава за печене подредете 3-4 парчета от дебелия блат за торта, нарязани предварително с дебелина от около сантиметър и половина. Ще са ви необходими толкова парчета по 2, колкото гости очаквате.
Запечете парчетата до лек златист цвят, за не повече от 5-10 минути. Това можете да направите дори веднага след основното ястие.
Полейте всяко парче с няколко лъжици малинов шербет и поръсете с малиновата смес.
Накрая украсете с пудра захар и останалите малини, и сервирайте.