Автор
Woman.bg

5 вида хранене, които могат да доведат до качване на килограми

И последната чиния е измита и подсушена, и вие сядате пред телевизора за поредния епизод на любим сериал.

Какво държите в ръка – чаша бира, чаша вино или чаша чай? Следите ли храненията си през уикенда така, както го правите през седмицата? Или пък се отдавате на няколко дни здравословно хранене в ресторант?

Някои вкоренени навици, дори и незначителни, имат влияние върху теглото ви. А трудната част идва, когато решите да ядете повече плодове или да посещавате фитнеса още веднъж седмично, а някои стари навици се промъкват в режима ви. Те могат да бъдат групирани в пет основни типа хранене – по всяка вероятност ще намерите и този, към който спадате самите вие. Веднъж разпознали типа/типовете си, ще можете да развиете стратегии и да намерите решения, които се отнасят точно до вашите нужди.

Петте най-вредни за талията типа хранене

Тип 1. Разточителство през уикенда. Живеете според правилата цяла седмица само за да можете да захвърлите всичко на вятъра в петък вечер. Или пък пътувате често и когато смените мястото сменяте и режима на храненене.

Разрешение. Позволете си (малко) разточителство в сряда.. Трудно е да устоите на съботното полудяване и да не поръчате двойния чийзбургер, когато сте били на строга диета през седмицата. Затова обмислете варианта за малко разпускане през работната седмица и така ще намалите щетите от съботния глад за вредна храна.

Тип 2. Калории в чашата. Една от най-големите грешки, при хората на диета е, че си мислят, че когато нещо се пие, то няма да се залепи за талията им. За съжаление течните калории са подмолни – поемат се лесно, затова и в по-големи количества, а след това си вършат работата както всички други.

Решение: Сменяйте питието. Слабост са ви сладките напитки с кафе, газираното или коктейлите – има начин да намалите вредите и да не проваляте диетата си. Пропуснете сметаната или подсладителя в кафето, заменете калорийния коктейл (някои съдържат повече от 400 ккал!) с вино или водка със сода и пийте натурална газирана вода, вместо натъпкано с калории газирано. Ще си спестите стотици калории и дори няма да усетите.



Тип 3. Маймунката-крадец. В наши дни калориите дебнат отвсякъде – от багетиките в конферентната зала до шоколадите в салона на летището. При всички тези изкушения е трудно да се удържим.

Решение. Следете всяка хапка. Важно е да знаете какво сте яли, но в този случай е даже още по-важно да следите за малките си прегрешения. Досега може би не сте броили хапките от промоции в супермаркета, а те могат да ви ‘лепнат’ 100 ккал, даже и повече. Когато виждате как тези калории се трупат се мотивирате и да ги избягвате.

Тип 4. „Ям под стрес”. Опитвате ли да излъжете стреса с голямо кексче след тежък ден в работата? Изяждате ли пакет чипс всеки път, когато свекърва ви е на гости? Ако отговорът е ‘да’, то този начин на хранене е страшно вреден за диетата ви.

Решение. Осъзнайте кое ви провокира. Има ли нещо общо между нещата, които ви карат да посягате към чипса? На работа ли ви се случва? Или пък вечер, когато се занимавате със сметките? Ако знаете, че някаква ситуация ви стресира, подгответе се да я посрещнете достойно. Дори и самият факт, че знаете за приближаващата криза ви кара да сте много по-внимателни.

Тип 5. Опаковката не е най-важна. Чудите ли се защо не намалявате теглото си, въпреки че правите всичко както трябва? Може би сте в плен на рекламните рефрени по опаковките, които твърдят, че полуфабрикатите са полезни. Дори и истинските здравословни храни могат да бъдат калорийни бомби.

Решение. Не вярвайте на маркетингови стратегии. Четете съдържанието на калории и преценете сами дали е добро за вашата диета. И спрете да слагате всичко в категории – като ‘добро’ или ‘лошо’ за фигурата. Изяждането на една ябълка не ви прави по-добър човек, така както и изяждането на една бисквита не ви прави лош човек! Ако сте на еко-вълната, ‘добро’ и ‘лошо’ може би имат други конотации за вас. Дори и усилията ви да направите планетата по-зелена да са похвални, думичките ‘био’, ‘еко’ и ‘от щастливи кокошки’ не означават ‘с ниско съдържание на калории’. Да се грижите за планетата не винаги означава да се грижите за талията си.

И накрая – пазете се от здравословните калории. Няма проблем ако сте от типа ‘по-голяма порция с по-малко калории’, но някои храни сериозно могат да застрашат диетата ви. Например бадемите винаги са били любима храна заради високото съдържание на протеини, витамин Е и хранителни стойности. Но ако изядете само половин чаша бадеми, което си е доста лесно, поглъщате 400 ккал.