Тази тарта е чудесно решение за здравословен обед, а ако вземете готово маслено тесто, ще си спестите време...

Необходими продукти:


500 г готово маслено тесто
брашно за набрашняване

ЗА ПЪЛНЕЖА

1 с.л зехтин
175 г нарязани печурки
140 г едро накълцани листа от млад спанак
5 броя разбити яйца
100 мл прясто мляко
200 мл гъста сметана
200 г настъргано зряло сирене чедър
2-3 клончета мащерка

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване). Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност и го нанесете по дъното и стените на по-дълбока тавичка за печене (около 22 см в диаметър). Оставете краищата да висят отвън, все още не ги махайте.

2. Покрийте тестото с хартия за печене и го запечете във фурната. Махнете хартията и го запечете открито за още 5 мин до златисто. Извадете го от фурната и намалете температурата до 160°С (140°С с обдухване).

3. Загрейте мазнината в голям тиган и задушете гъбите за минута. Добавете спанака и го задушете за 3-4 минути, докато слегне.

В купа разбийте яйцата с млякото и сметаната и овкусете по-щедро. Покрийте дъното на тартата с настърганото сирене чедър, поръсете отгоре гъбите и спанака и залейте с яйчената смес.

Поръсете с мащерка и запечете за 40-45 мин, докато яйцата стегнат. Извадете ястието от фурната и го оставете да изстине.

Махнете ръбчетата тесто и сервирайте на резени. Източник: goodfood.bg