Есента идва, а с нея и вирусите. За да ги избегнем, трябва да стимулираме все още несъвършената имунна система на децата ни.

Как да го направим? Вижте четири прости правила, които ще направят децата ви по-здрави.

1. Храната

Повече плодове и зеленчуци - този съвет всички сме го чували. Освен тях, можете да включите в менюто на детето и меда - в една капка от него се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Голяма част от тях спомагат за нормалния растеж и увеличават имунитета.

Покрай наблягането на плодовете и зеленчуците, не забравяйте, че менюто на детето трябва да е балансирано. Цинкът също е много важен за имунитета, а той се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти.

Когато говорим за хранене, тук трябва да включим и кърмата. Не забравяйте, че тя е най-силният имуностимулант за организма на малкото същество и нищо не може да я замести.

2. Почивката

Мъниците имат нужда от достатъчно количество сън, за да работи организмът им на пълни обороти. Уверете се, че детето си отспива и не се събужда уморено. Препоръчителната доза сън за малките деца е около 12 часа.

Много важни за спокойния сън на детето са вечерните ритуали - те са индивидуални за всяко семейство. Общото е, че трябва да се повтарят всяка вечер. Такива са къпането, четенето на приказка, тихите игри преди заспиване.

Не по-малко важна е и храната, която детето ще приеме преди да заспи, за да не му създава проблеми стомахчето през нощта. Най-подходящи за вечерно хранене са продуктите, които съдържат въглехидрати, като хлябът и макароните. Бананът пък има всеизвестно успокояващо действие. Както и чашата топло мляко.

3. Разходката

Играта навън прави чудеса за здравето на мъниците. Слънцето, вятърът и въздухът ги закаляват по-добре от всичко друго. Правете по-често разходки в планината или пък пикници покрай някоя река. Освен че ще разнообразите ежедневието им, ще накарате децата да се изморят и да изгладнеят подобаващо.

4. Хигиената

Есента е сезонът не само на вирусите, но и на хепатит А. Повишете хигиената вкъщи - превърнете миенето на ръцете в навик, който не бива да се забравя. И помнете - важен е вашият пример, така че навестявайте чешмата по-често. Погрижете се и за домашните любимци - от полза могат да ви влязат специалните антибактериални кърпички, предназначени за лапите им, пише dete.bg.